A kormány érdekelt a takarékok sikerében
2014. december 11. írta: Magyar Takarék

A kormány érdekelt a takarékok sikerében

A kormány érdekelt a takarékszövetkezetek sikerében, mert azok stabilitást és nyugalmat hozhatnak a gazdaságba - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten a takarékszövetkezetek évzáró ünnepségén. Szabó Levente, a Takarékbank vezérigazgatója beszédében kiemelte, december 10-én mérföldkőhöz érkezett az idén 120 éves takarékszövetkezeti szektor, a Takarékszövetkezeti Garanciaközösség kiépülésével az ország egyik legbiztonságosabb hitelintézeti szövetsége jött létre.

A miniszterelnök fontos pillanatnak nevezte, amikor a kormány arra a döntésre jutott, hogy Magyarország megújításával együtt a takarékszövetkezeti rendszert is megújítja. Közölte, óriási viták követték ezt, aminek megfizették az árát, mert minden ilyen vitának van politikai ára. Kifejtette, a takarékszövetkezetek gazdasági és politikai stabilizációs tényezőt jelentenek. A kormány is érdekelt a sikereikben, azért is, mert egy olyan csoport részei, amelyben állami szervezetek és vállalatok is részt vesznek (mint például a Magyar Fejlesztési Bank vagy a Magyar Posta), másrészt ezen túlmenően is érdekeltek annak a közös programnak a sikerében, amely "stabilitást és nyugalmat hozhat legalább a gazdaság egy szegmensében".

20141210_kar2634.jpg

Fotó: Kormány.hu

Magyarországnak szüksége van pénzügyi szuverenitásra is

Közölte: azért is vágtak bele a takarékszövetkezeti rendszer megújításába, mert a pénzügyi válság idején megtanulták, hogy bár a nemzetközi együttműködések egyre szorosabbak, minden egyre nemzetközibb, de ha válság van, akkor "mindenki hazaszalad", amikor baj van, akkor "mindenki osztrák lesz, német, vagy amerikai". Ha Magyarországnak nincs a saját pénzügyi szuverenitását megadó intézményrendszere - mondta -, akkor egyedül fog maradni, mint ahogy egyedül maradt a 2008-as válságban. Ezért döntöttek úgy, hogy ha Magyarország szuverén ország akar lenni, akkor pénzügyi szuverenitásra is szükség van, ahhoz pedig kellenek szuverén magyar pénzügyi intézmények. A TakarékBankra és a takarékszövetkezetekre ezen a szemüvegen keresztül tekintenek, és örülnek annak, hogy levonva a válság tapasztalatait, ma már a magyar bankrendszer és pénzügyi rendszer több mint ötven százaléka nemzeti kézben van.

A miniszterelnök a jelenlévőknek azt kívánta, hogy hozzanak létre egy erős pénzügyi csoportot, járuljanak hozzá a magyar gazdaság növekedéséhez, legyenek képesek hitelezni, ne veszítsék el a hagyományukat és ne felejtsék el, hogy ők a vidék, az egyszerű, vidéki emberek bankja.

Az együttműködésről

Fontosnak tartotta azt is, hogy azok a szövetkezetek, akik hajlandóak voltak együttműködni és részt vettek az átalakulásban, minden tekintetben jól járjanak. Akik nem működtek együtt, "az egy másik tészta" - fogalmazott -, de ott is korrektnek kell lenni, ám azért nem tudnak felelősséget vállalni. A miniszterelnök megígérte: mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy akik vállalták az együttműködést, azok odahaza, a betéteseiknek, a régi szövetkezeti tagoknak, a családtagjaiknak, egyáltalán mindenkinek elmondhassák, hogy a kormánnyal való együttműködés nemcsak helyes, nemcsak becsületes, hanem kifizetődő is.

 

Videó: Kormány.hu

Szabó Levente: honnan jöttünk, hová tartunk, hol tartunk most?

Szabó Levente, a Takarékbank vezérigazgatója ünnepi beszédében kifejtette: a gróf Károlyi Sándor által 120 éve elindított szövetkezeti mozgalom december 10-én a Takarékszövetkezeti Garanciaközösség kiépülésével kiemelkedő állomásához érkezett. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt két évtizedet jellemző széttagolt rendszerben a takarékszövetkezeti szektor nem tudott helytállni a piaci versenyben, nem tudott megfelelő válaszokat adni a piac kihívásaira, kihasználni meglévő adottságait.

Ezért – mondta – „elkerülhetetlenné vált egy jóval erősebb és versenyképesebb intézményrendszer kialakítása.” Kiemelte, hogy a tavaly nyáron elfogadott új jogszabályi környezet megalkotásával gyökeres változások indultak el a szektorban. Megalakult az Integrációs Szervezet, felállt az integráció Tőkefedezeti Alapja, és a Magyar Állam összesen közel 136 milliárd forintot juttatott a szektor megerősítésére. Hozzátette: az új, nagyobb biztonságot garantáló struktúra építésével párhuzamosan kiszűrték a rendszerből az eddigi hiányosságokat kihasználó, szabálytalanul működő vagy felelőtlenül gazdálkodó intézményeket.

szabo_levente.jpg

Fotó: Takarékbank

A garanciaközösség által hozott változások

Ennek eredményeként mostanra létrejött a szövetkezeti hitelintézeti integráció garanciaközössége, egyben Magyarország legbiztonságosabb és legátláthatóbb hitelintézeti rendszere, amely a vezérigazgató szerint három alapvető változást hoz a takarékszövetkezetek életében:

„Először is, a betétbiztonság terén, mert a takarékok betéteseinek megtakarításai ezentúl kettős védelmet élveznek. Másodszor: a működés biztonsága terén, mert a közös tőkemegfeleléssel jelentősen javul a takarékok tőkehelyzete, míg az egységes kockázatkezelési szabályzatok révén az egyes takarékszövetkezetek működési biztonsága is jelentősen megnő. Harmadszor pedig jelentősen nő a szektor üzleti és ezen belül is a hitelezési potenciálja. A garanciaközösség révén lehetővé válik a szövetkezeti hitelintézetek piaci bővülése, mivel lehetővé teszi a szektorban lévő tőkének a jelenleginél jóval hatékonyabb, csoport szintű felhasználását. A takarékszövetkezeti szektor így a jövőben képes lesz aktívabban részt venni a vidéki kkv-k, nagyobb vállalatok, önkormányzatok és projektek finanszírozásában.”

Az elkövetkező időszak legfontosabb tennivalói

Kiemelte, hogy a kormány és a Garanciaközösség segítségével megteremtették az erőteljes üzleti növekedéshez szükséges tőkehátteret, de óriási munka áll még az integráció előtt: készül a közös üzleti, illetve termékpolitika, a közös marketingstratégia annak érdekében, hogy az ország valamennyi takarékszövetkezeti fiókjában a kereskedelmi bankokéval versenyképes termékekkel, üzenetekkel, szolgáltatásokkal és egységes arculattal tudják kiszolgálni az ügyfeleket.

Mindehhez kiváló adottságokkal rendelkeznek: több mint 1 millió ügyfél; több mint 1500 fiók, a vidéken található összes bankfiók közel 60 százaléka; 1000 ATM; 900 milliárd forint szabad likviditás jellemzi az integrációt. Úgy vélte: ezekre a kiváló adottságokra alapozva az ország egyik legbiztonságosabb, legnagyobb hálózatával és piaci részesedésével rendelkező pénzügyi szolgáltatóját fogják felépíteni, amely méltó versenytársa lehet a bankszektor nagy szereplőinek.

Az ellenségeskedés sehová nem vezet

Beszédében kitért azokra is, „akik mindent elkövettek és elkövetnek a szövetkezeti hitelintézeti szektor megújulásának megakadályozásáért.” Úgy vélte, hogy az ellenségeskedés nem vezet sehová, ráadásul rendkívül káros üzletileg is mind a takarékoknak, mind pedig a TakarékBanknak. Ugyanakkor kiemelte: úgy látja, egyre többen látják be, hogy indokolt volt a takarékszövetkezeti szektor átalakítására irányuló munka, amelynek folyamán sokszor nehéz és fájdalmas döntéseket kellett meghozni.

A takarékszövetkezeti szektor ebben a munkában ugyanakkor nincs egyedül – mondta –, az integráció stratégiai partnereivel, a Magyar Postával, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetével, a Magyar Fejlesztési Bankkal és az FHB bankkal közösen egy új együttműködést épít, ezek a szervezetek együtt alkotják, a nemzeti pénzügyi szolgáltatások rendszerét.

Forrás:MTI, Kormány.hu, Takarékbank

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartakarek.blog.hu/api/trackback/id/tr316974559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása