NHP: tovább pörögnek a kedvezményes hitelek


2014. dec 08. írta: Magyar Takarék

Novemberben a megelőző havinál nagyobb mértékben, több mint 56 milliárd forinttal 508,8 milliárd forintra bővült a Növekedési Hitelprogram (NHP) második szakaszának keretében kötött szerződések összege. A hitelintézetek idáig 408,2 milliárd forintot folyósítottak, ebből novemberben 38,5 milliárdot, 1049 vállalkozás számára 1745 ügylethez kapcsolódóan - olvasható ki a Magyar Nemzeti Bank szerdán nyilvánosságra hozott jelentéséből.

Meghaladta az eredetileg tervezett 500 milliárd forintos határt november végén az NHP2 keretében a mikro- kis, és közepes vállalkozásoknak nyújtott hitelek összege a hitelintézetek adatszolgáltatása alapján. A monetáris tanács szeptember elején emelte az NHP2 keretösszegét a duplájára, 1000 milliárd forintra, miután látszott, hogy év végéig nem lesz elég az első 500 milliárd. Októberben pedig 2015 végéig, egy évvel meghosszabbította a hitelszerződések megkötésére vonatkozó határidőt, míg a folyósítások 2016. június végéig kezdeményezhetők.

nhp.jpg

 

Forrás:mnb.hu

A jelentés szerint a leszerződött összeg továbbra is közel 98 százaléka új hitel, ezen belül az új beruházási hitelek részesedése 59 százalék, az új forgóeszközhiteleké 28 százalék, míg az EU-s támogatások előfinanszírozására folyósított hiteleké 13 százalék. Az új beruházási hitelek átlagos mérete változatlanul 23 millió forint, az új forgóeszközhiteleké valamint az EU-s hiteleké a korábbiaktól minimálisan eltérve 59, illetve 35 millió forint. Az új beruházási hitelek átlagos futamideje 6,9 év, az új forgóeszközhiteleké 2 év, az EU-s hitelek esetében pedig 1,4 év.

A beruházási hitelekre fókuszálnak a takarékok

Az MNB kimutatása szerint a takarékszövetkezetek novemberben az előző havinál valamivel kisebb összegű, 2,5 milliárd forint új hitelt helyeztek ki, így összességében 39,3 milliárdnál járnak. Ez az NHP2 keretében eddig kihelyezett újhitel-állomány közel 8 százaléka. A nagybankok részesedése kis mértékben tovább nőtt, így jelenleg a kihelyezett új hiteleknek már több mint 68 százaléka kötődik hozzájuk, míg a kis- és közepes bankoknál ez a szám közel 24 százalék. A nagybankok kihelyezéseinek felét teszik ki a beruházási hitelek, míg a kis- és közepes bankoknál, valamint a takarékszövetkezeteknél a hitelek túlnyomó többsége ilyen célú.

Az EU-s hitelek nyújtásával főként a nagybankok foglalkoznak a programban. Az elmúlt hónapban a kis-, közepes és nagybankok esetében csökkent az EU-s hitelek, és nőtt a forgóeszközhitelek aránya a teljes állományon belül. A mikrovállalkozások hitelfelvétele közel 80 százalékban új beruházási hitelekre irányul, míg a kis- és közepes vállalkozásoknál 50 százalék körüli ezeknek a részesedése. Az elmúlt hónapokban kialakult arányokhoz hasonlóan, a nyújtott hitelek közel 37 százaléka a mikrovállalkozásokhoz került, valamivel több mint 36 százaléka a kisvállalkozásokhoz, míg közel 27 százaléka a közepes vállalkozásokhoz.

Az ágazati eloszlást tekintve sem történt érdemi elmozdulás a korábbiakhoz képest. A mezőgazdaság, a kereskedelem, javítás és a feldolgozóipar  részesedésekimagasló, a hitelek közel háromnegyede ebbe a három ágazatba irányul. A hitelek közel harmada továbbra is a mezőgazdaságba érkezik, az elmúlt hónapokban mindössze egy-két százalékponttal mérséklődött az ágazat részesedése.

Szólj hozzá

makrogazdaság NHP