Mélyponton a munkanélküliség, új csúcson a foglalkoztatás


2014. nov 27. írta: Takarék

A várakozásoknál nagyobb mértékben csökkent a munkanélküliség, a foglalkoztatás pedig újabb, rendszerváltás utáni csúcsra emelkedett augusztus és október között a KSH csütörtökön publikált statisztikája szerint.

Több mint hétéves mélypontra, 7,1 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta az augusztus-októberi időszakban, az elemzői konszenzus és a Takarékbank várakozása egyaránt 7,3 százalékos adatot valószínűsítettek. Egy évvel ezelőtt még 9,8 százalékon állt a mutató. Míg a július-szeptemberi átlaghoz képest 13,2 ezerrel, az egy évvel ezelőttihez képest 114,3 ezerrel 319 ezerre mérséklődött a munkanélküliek száma. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal szerint október végén 395,2 ezer fő volt a nyilvántartott álláskeresők létszáma, ez 19,1 százalékos visszaesés 2013 októberéhez képest.

A következő időszakban 7,1 százalékon maradhat a munkanélküliségi ráta, majd szezonális hatások miatt a téli időszakban újra megközelítheti a 8,5 százalékot, innen viszont a jövő év második felében 7 százalékig mérséklődhet - prognosztizálta Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője. Így idén átlagosan 7,8 százalékos mutatóra számítunk a tavalyi 10,2 százalékos átlag után, míg jövőre 7,7 százalékra csökkenhet az átlagos munkanélküliségi ráta.

munkanélküliség_vágott.jpg

A foglalkoztatottak száma 4,184 millióra emelkedett ugyanezen időszakot tekintve, ami újabb csúcsot jelent a rendszerváltás óta eltelt időszakban. A július-szeptemberi átlaghoz viszonyítva 1,9 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, az egy évvel korábbi állapottal összevetve 191,6 ezres a bővülés.

Kedvezően értékelhető, hogy a közfoglalkoztatási programok újabb felfutása csupán kisebb mértékben járult hozzá a harmadik negyedéves jó adathoz. A nem közfoglalkoztatás keretében munkát vállalók száma 180,4 ezerrel emelkedett, míg a közfoglalkoztatás keretén belül csupán 11,9 ezerrel gyarapodott a létszám. Továbbra is dinamikus, 88,4 ezres növekedés mutatkozik az iparban, ezen belül a feldolgozóiparban 70,2, az építőiparban 12,9 ezerrel mozdult el pozitív irányba a foglalkoztatottság. A szolgáltatások területén 93,6 ezerrel, a piaci szolgáltatóknál 29,5 ezerrel, a közszolgáltatóknál pedig 64,1 ezerrel bővült a létszám. Rendkívül kedvező, hogy a robusztus növekedésen belül 190,3 ezer fővel a hazai foglalkoztatás bővült, míg a külföldön dolgozók száma mindössze 1,9 ezerrel nőtt.

A foglalkoztatottak száma idén megközelítheti, míg a jövő év második felében át is lépheti a 4,2 milliót. Biztató, hogy a legutóbbi üzleti és vállalati felmérések többnyire továbbra is a foglalkoztatási szándék növekedését jelzik.

 

Szólj hozzá

foglalkoztatás makrogazdaság suppan gergely