Nőtt a versenyszféra munkaerő kereslete


2014. nov 21. írta: Magyar Takarék

Szeptemberben 2,4 százalékkal nőttek a bruttó és a nettó bérek Magyarországon - derül ki a KSH ma közzétett adataiból. Az átlagos nettó kereset 153 300 forint volt.

A versenyszférában 4,6 százalékos emelkedést regisztráltak, míg a havi rendszeres bérnövekedés szintén 4,6 százalékos volt, ami enyhe gyorsulást jelent az előző havi 4,3, illetve 3,7 százalékos növekedéshez képest. A költségvetési szférában a közfoglalkoztatottak nélkül számolt bérnövekedés 3,4 százalék volt.

A bérek emelkedésének mértékét valamelyest visszafogta a közmunkaprogram felfutása, a közfoglalkoztatottak nélkül számolt bérnövekedés 4,4 százalékos volt. A reálbérek a szeptemberi -0,5 százalékos infláció mellett 4,9 százalékkal gyarapodtak.

bruttó növ.jpg

Forrás: KSH, Takarékbank előrejelzés 

Rendkívül kedvező hír, hogy az alkalmazásban állók létszáma a nemzetgazdaságban 4,7 százalékkal bővült. Ennek mértéke a közmunkaprogramok nélkül is elérte a 2,8 százalékot, míg a vállalkozásoknál 2,5 százalékkal emelkedett az alkalmazottak száma, ami a versenyszféra növekvő munkaerő keresletét tükrözi - értékelte az adatokat Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője.

Idén 2,7 százalékos bruttó és nettó bérnövekedésre számítunk, azonban a közfoglalkoztatottak nélkül a bruttó és a nettó bérek 5 százalékkal emelkedhetnek - fogalmazott az elemző. A várakozás szerinti ez -0,1 százalékos infláció mellett 5 százalékot kissé meghaladó reálbér növekedést eredményezhet. A reálbérek emelkedése, valamint a munkaerőpiacon várható további javulás miatt idén a háztartások fogyasztásának 2 százalékhoz közeli növekedésére számítunk, azonban az elmúlt években elhalasztott fogyasztás miatt nem kizárt, hogy ennél is kedvezőbben alakul az adat. Jövőre a reálbérek és a foglalkoztatás folytatódó növekedése mellett a devizahitelek elszámolása növelheti a háztartások elkölthető jövedelmét, így a fogyasztás növekedésének némi gyorsulására számítunk, ami megközelítheti a 3 százalékot. 

kisker forg.jpg

Forrás: KSH, Takarékbank előrejelzés 

Szólj hozzá

makrogazdaság suppán gergely