NHP: közel az 500 milliárd


2014. nov 11. írta: Magyar Takarék

Egy hónap alatt, október végéig közel 50 milliárd forinttal 452 milliárd forintra bővült a Növekedési Hitelprogram (NHP) második szakaszának keretében kötött szerződések összege. Ebből 369,7 milliárd forintot folyósítottak a hitelintézetek, csak októberben közel 40 milliárd forintot, csaknem 1100 vállalkozás számára 1718 ügylethez kapcsolódóan - derül ki a Magyar Nemzeti Bank jelentéséből.

A monetáris tanács szeptember elején határozott úgy, hogy az NHP2 keretösszegét a duplájára, 1000 milliárd forintra emeli, miután látszott, hogy év végéig nem lesz elég az első 500 milliárd. Októberben pedig a piaci szereplők indítványa alapján 2015 végéig, egy évvel meghosszabbította a hitelszerződések megkötésére vonatkozó határidőt a keresleti és kínálati tényezőket mérlegelve. A lépés nagymértékben segít az EU-s források lehívásában és optimális felhasználásban is, az EU-s pályázatok többségét ugyanis várhatóan jövőre hirdetik majd meg. Ezek a pályázatok jelentős keresletet támaszthatnak majd mind az EU-s támogatások előfinanszírozására nyújtott hitelek, mind pedig az ezekhez kapcsolódó beruházási hitelek iránt. Az egyes hitelcélok esetén további fél év áll majd rendelkezésre, a folyósítások tehát egészen 2016. június végéig kezdeményezhetők.

Az NHP jelentős lökést adott a vállalati hitelpiacnak: a jegybanki program hatására a teljes vállalati hitelállomány évek óta tartó erőteljesen csökkenő trendje megtört, míg a kkv-hitelállomány már emelkedik. Az MNB szerint a piaci hitelkínálati kondíciók továbbra is szigorúbbak annál, mint azt a gazdasági növekedés és a bankok közti verseny indokolná és továbbra is számottevő a különbség az NHP-s és az NHP-n kívüli finanszírozási költség között, különösen a hosszabb futamidejű hitelek esetén. Az NHP nélkül a teljes vállalati, illetve a kkv-hitelállomány az MNB becslése szerint éves alapon továbbra is mintegy 4, illetve megközelítőleg 6 százalékos zsugorodást mutatna.

Az október végi adatok szerint az NHP keretében a hitelintézetek által leszerződött összeg közel 98 százaléka új hitel, ezen belül az új beruházási hitelek aránya változatlanul közel 60 százalék. (A hitelkiváltási célú kihelyezések összege tehát a korábbiakkal szinte azonos, és meg sem közelíti a keretösszeg 10 százalékában meghatározott limitet.) Ha szerényen is, de tovább csökkent az új beruházási hitelek átlagos mérete, amely a megelőző hónapban 24, az NHP első szakaszában pedig 48 millió forintot tett ki. Ugyanakkor az új forgóeszközhitelek átlagos mérete hónapról-hónapra növekszik.

Jól megy a takarékoknak

A takarékszövetkezetek stabilan 8 százalék fölött részesülnek a kkv-knak a program keretében eddig összességében nyújtott új hitelekből. A takarékok egy hónap alatt közel 3 milliárd forintnyi új hitelt helyeztek ki. Október elejéhez képest a nagybankok kis mértékben növelni tudták súlyukat a kis és közepes bankokhoz, valamint a takarékszövetkezetekhez képest. A takarékszövetkezeteknél, valamint a kis- és közepes bankoknál a beruházási hitelek adják a kihelyezések döntő többségét, a nagybankoknál pedig körülbelül a felét teszik ki. Az EU-s hitelek nyújtásával főként a nagybankok foglalkoznak a programban.

A mikrovállalkozások hitelfelvétele továbbra is közel 80 százalékban új beruházásokat támogat, a kis- és közepes vállalkozásoknál 50 százalék körüli az új beruházási hitelek részesedése. A mikro- és kisvállalkozások tartósan jóval nagyobb arányban jutnak finanszírozáshoz az NHP1-hez képest, az új hitelekre vonatkozó szerződések összegének háromnegyede hozzájuk kötődik. Bizonyos eltolódás azért megfigyelhető, a mikrovállalkozások súlya ugyanis a kis- és közepes cégek javára mérséklődött e tekintetben.

Az ágazati eloszlást tekintve a mezőgazdaság, a kereskedelem, javítás és a feldolgozóipar részesedése még mindig kimagasló, a hitelek közel háromnegyede ebbe a három ágazatba irányul. Az agrárium innen is kiemelkedik, miután a kihelyezések harmada ide érkezik. A hitelek regionális eloszlásában nem észlelt változást a jegybank, enyhe eltolódás a déli megyékben ment végbe.

Szólj hozzá

makrogazdaság takarék MNB NHP