Jövőre is marad az NHP


2014. okt 29. írta: Magyar Takarék

A Növekedési Hitelprogram (NHP) második szakaszának meghosszabbítása mellett döntött ma az MNB Monetáris Tanácsa. A jelenleg érvényben lévő, hitelszerződések megkötésére vonatkozó 2014 végi határidő 2015 végére tolódik ki. Az NHP két szakaszában eddig összesen 16 ezer vállalkozás jutott hitelhez, mintegy 1140 millió forint összegben.

Az MNB a hitelintézetek és az üzleti szféra szereplőinek indítványa alapján, a hitelkeresleti és hitelkínálati tényezőket mérlegelve döntött az NHP második szakaszának meghosszabbítása mellett, tekintettel a program eredeti, közeli véghatáridejére. A program időkeretének meghosszabbítása, és ezáltal a hosszú futamidejű, fix kamatozású hitelek piacának működése nagymértékben segít az EU-s források lehívásában és optimális felhasználásban is. Az EU-s pályázatok többségét ugyanis várhatóan jövő év folyamán hirdetik majd meg. Ezek a pályázatok jelentős keresletet támaszthatnak majd mind az EU-s támogatások előfinanszírozására nyújtott hitelek, mind pedig az ezekhez kapcsolódó beruházási hitelek iránt.

Az MNB döntése értelmében a jelenleg érvényben lévő, hitelszerződések megkötésére vonatkozó 2014 végi határidő 2015 végére tolódik ki, a hitelek lehívására pedig – az eddigi gyakorlatnak megfelelően – egyes hitelcélok esetén további fél év áll majd rendelkezésre. Így tehát a hitelfolyósítások egészen 2016. június végéig kezdeményezhetők.

Az NHP jelentős lökést adott a vállalati hitelpiacnak: a jegybanki program hatására a teljes vállalati hitelállomány évek óta tartó erőteljesen csökkenő trendje megtört, míg a KKV-hitelállomány már emelkedik. Az MNB szerint a piaci hitelkínálati kondíciók továbbra is szigorúbbak annál, mint azt a gazdasági növekedés és a bankok közti verseny indokolná és továbbra is számottevő a különbség az NHP-s és az NHP-n kívüli finanszírozási költség között, különösen a hosszabb futamidejű hitelek esetén. Az NHP nélkül a teljes vállalati, illetve a KKV-hitelállomány az MNB becslése szerint éves alapon továbbra is mintegy 4, illetve megközelítőleg 6 százalékos zsugorodást mutatna.

Az MNB közlése szerint a Növekedési Hitelprogram (NHP) két szakasza keretében mostanáig összesen több mint 16 ezer kis- és középvállalkozás jutott hitelhez, mintegy 1140 milliárd forint összegben, ami a jelenlegi KKV-hitelállomány több, mint 20 százaléka. Az NHP rendelkezésre állási idejének meghosszabbítása még több kis- és középvállalkozás stabil finanszírozáshoz jutását teszi lehetővé, segítve ezzel tevékenységük bővítését, versenyképességük javulását, hozzájárulva ezzel a gazdaság növekedéséhez és a foglalkoztatottság emelkedéséhez.

 

Szólj hozzá

makrogazdaság MNB NHP