Újabb 16 takarék a garanciaközösségben


2014. okt 10. írta: Magyar Takarék

Már 49 szövetkezeti hitelintézet csatlakozott a takarékszövetkezeti betéteseknek kettős védelmet nyújtó garanciaközösséghez. December 10-éig az ország legbiztonságosabb és legátláthatóbb hitelintézeti szövetsége jön létre – közölte a TakarékBank pénteken. 

Jó ütemben, az előzetes tervek szerint halad a takarékszövetkezetek új együttműködésének kiépítése: lassan a végéhez közeledik a szektor megtisztulása, az elmúlt évtizedekből örökölt problémák feltárása és orvoslása, az év végéig pedig létrejön a megújuló takarékszövetkezeti szektor egyetemlegességen alapuló garanciaközössége. – írja közleményében a Takarékbank. A már korábban csatlakozott 35 tag mellé most további tizenhat szövetkezeti hitelintézet lépett be ebbe a körbe, így az SZHISZ-szel és a Takarékbankkal együtt már összesen 51 tagja van a garanciaközösségnek.

tbank_front_am_090.jpg

A Takarékbank Igazgatósága folyamatosan – de legkésőbb 2014. december 10-éig – dönt arról, hogy mely időponttól bocsátja ki az adott szövetkezeti hitelintézet számára az egységes kockázatkezelési szabályzatokat, illetve hogy az adott szövetkezeti hitelintézet mely időponttól keletkezett kötelezettségeire terjed ki az egyetemlegesség. A garanciaközösség tagjainál egységes kockázatkezelési szabályzatokat vezetnek be (pl. Kockázati Stratégia, Hitelkockázat-kezelési Szabályzat, Ügyfél- és Partnerminősítési Szabályzat, Likviditási Kockázatkezelési Szabályzat, és Befektetési Szabályzat).

A garanciaközösségben a takarékok betéteseinek megtakarításai kettős védelmet élveznek majd: az SZHISZ, a Takarékbank és az összes szövetkezeti hitelintézet tőkeereje és likviditása a rendelkezésre áll majd az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által biztosított betéteken felüli megtakarítások védelmére is. Ennek anyagi fedezetét biztosítja, hogy az állam tavaly 136 milliárd forinttal növelte meg a szövetkezeti hitelintézetek szavatoló tőkéjét és létrehozta a szövetkezeti hitelintézetek új Tőkefedezeti Alapját.

A garanciaközösség kiépítése kulcsfontosságú feltétele a szövetkezeti hitelintézetek egységes piaci fellépésének, piaci bővülésének, mivel lehetővé teszi a szektorban lévő tőkének a jelenleginél jóval hatékonyabb, csoport szintű felhasználását. A takarékszövetkezetek így a jövőben képesek lesznek nagyobb vállalatok, önkormányzatok és projektek hitelezésére is. Az új, hatékony működési modell révén az ország egyik legbiztonságosabb, legnagyobb hálózatával és piaci részesedésével rendelkező pénzügyi szolgáltatója jöhet létre – írja a bank. 

 

 

Szólj hozzá

integráció takarékszövetkezet Takarékbank garanciaközösség