Nemcsak a Takarékbank szerint száguld a gazdaság


2014. sze 26. írta: Magyar Takarék

Száguldó magyar gazdaságról ír a Világgazdaság a GYIA konjunktúramutató szeptember havi eredménye alapján. A napilap és az Ecostat Gazdaságmodellező Műhely által kidolgozott, havi rendszerességgel publikált konjunktúramutató (gyorsulási irányadó) szeptemberben 3, 12 százalékkal növekedett, ami a cikk szerint azt mutatja, hogy a hazai GDP növekedése dinamikus. A Takarékbank múlt heti előrejelzése után a Kopint-Tárki is felfelé módosította prognózisát, és immár 3,5 százalékos GDP bővülést vár.

A Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet ezen a héten közzétett előrejelzése szerint ebben az évben a magyar gazdaság 3,5 százalék körül bővül, jövőre pedig 2,7 százalékkal. A prognózis azzal számol, hogy az idei második negyedévi, 3,9 százalékos növekedést követően valamelyest lassul a gazdaság bővülése és az állóeszköz-felhalmozás, amihez a fogyasztási kiadások gyorsulása társulhat. Ezen túlmenően is egyre több szakértő módosítja növekedési prognózisát kedvezőbb irányba, látva a hivatalos második negyedéves, közel 4 százalékos gazdasági növekedést. Az MNB valamivel pesszimistább, a jegybank például 3,3 százalékos GDP-bővülésre számít ebben az évben. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint 3,1 százalékos gazdasági bővülés várható idén, de összegezve a különböző előrejelzéseket, az már most látszik, hogy ennél az értéknél néhány tizeddel magasabb lehet a növekedés üteme.

A Takarékbank Elemzés részletes, 2014 harmadik negyedéves makrogazdasági és pénzpiaci áttekintése ITT olvasható.

Dinamikus növekedést vetít előre a GYIA is, a Világgazdaság szerint 2014 szeptemberében 3,12 százalékkal növekedett a konjunktúramutató (gyorsulási irányadó). A GYIA szerint a nyári csökkenés ellenére így továbbra is 3 százalék felett van a gazdasági növekedés, ami azt mutatja, hogy a növekedés dinamikus, hiszen az előző év azonos időszakában már érezhető volt a recessziós időszak vége és a gazdasági növekedés már akkor növekedési pályán haladt.

„A GYIA tíz részindexe közül szeptemberben hat segítette, míg négy visszahúzta a mutatószámot. A hónapban inkább a pénzügyi indikátorok teljesítettek jobban: az öt részindexből négy kedvezően hatott. A reálkamat csökkenése, a pénzkínálat reálértéken számított növekedése – amit továbbra is a jegybank hitelprogramja pumpálhat –, a Budapesti Értéktőzsde vezető indexének emelkedése (BUX), valamint a rövid és a hosszú lejáratú állampapírok közötti kamatkülönbség csökkenése segítette a GYIA emelkedését. A pénzügyi indikátorok közül egyedül az Ifo-index visszaesése húzta le a mutatót” – írják

Abban a legtöbb elemző egyetért, hogy a következő évben valamelyest csökkenhet a gazdasági bővülés, és csak a befektetői bizalom további erősítésével lehetséges a 3 százalékos érték felett tartani a növekedést.

Szólj hozzá

makrogazdaság Takarékbank