2016-ra összeáll Magyarország egyik legnagyobb pénzügyi csoportja


2014. sze 10. írta: Magyar Takarék

A takarékszövetkezeti szektor méltó versenytársa lesz a kereskedelmi bankoknak – hangsúlyozta Vojnits Tamás a Magyar Közgazdasági Társaság közgazdász vándorgyűlésén, a Nyíregyházi Főiskolán tartott előadásában. A Takarékbank vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy 2014 végéig befejeződik a szektor átvilágítása és állapotának kiértékelése, ezzel párhuzamosan kialakul a takarékszövetkezetek garanciaközössége. 2015 végéig elkészül az integráció közös üzletpolitikája, létrejön a takarékok közös arculata és IT rendszere.

A válság előtt jellemzően 10 és 20 százalék közötti tőkearányos megtérüléssel működtek a hazai szövetkezeti hitelintézetek, amelyek a válság után sem veszítették el nyereséges működésüket - mondta előadásában Vojnits Tamás. A takarékok piaci pozíciója viszonylag stabil, de a kilencvenes évek második fele óta fokozatosan csökkent. A piaci részesedésük ma 5,5% körül mozog, a lakossági betétekben 16,6%. Az összesített mérlegfőösszeg (Takarékbank nélkül) mintegy 1700 milliárd forint, Vojnits szerint a takarékok a mostaninál jóval többre hivatottak.

A holland, a finn, a francia, a német és az osztrák takarékszövetkezeti szektor jóval nagyobb részesedéssel rendelkezik saját országában, ami leginkább azzal magyarázható, hogy ott sokkal nagyobb a hitelezési aktivitásuk, hitel/betét arányuk pedig jellemzően legalább 100%-os. Költség/bevétel arányuk 65% körüli, ami kissé magasabb, mint amit a kereskedelmi bankoktól szokás elvárni.

Vojnits Tamás szerint az integrációs törvény legnagyobb előnye az, hogy a jövőben a takarékokra összevont tőkemegfelelés vonatkozik (igaz, bizonyos egyedi előírásoknak is meg kell felelniük a takarékoknak), és hogy a működésük standardizálttá válik. Az egységes piaci megjelenésnek (közös üzletpolitika, marketing és IT) természetesen időigénye van. Minimum 4-5 informatikai (számlavezető) alaprendszerrel és azok "mutációival" rendelkezik a szektor, amelyek egységesítésre szorulnak.

Névtelen.jpg

 

A takarékszövetkezeti szektor átalakításának céljai, legfontosabb sarokkövei közt a központosított szervezeti felépítést, az erős integrációra épülő üzleti modellt, a szignifikáns piaci részesedést és a likviditási és tőke-előírásoknak való megfelelést emelte ki a Takarékbank vezérigazgató-helyettese. 

Szólj hozzá