Alba Takarék: megnyílt az út a betétesek kártalanítása előtt


2014. sze 09. írta: Magyar Takarék

Hatályba lépett kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozata, amely visszavonta az Alba Takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét, ez megnyitja az utat a takarék végelszámolása vagy felszámolása, illetve a betétesek kártalanítása előtt - közölte az MNB kedden az MTI-vel.

A jegybank által a takarékszövetkezethez kirendelt felügyeleti biztosok rövidesen kezdeményezik az intézmény végelszámolását vagy felszámolását. Ennek megindultával az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a jogszabály által előírt 20 munkanapon belül kártalanítja a biztosított követeléssel rendelkező betéteseket 100 ezer eurós összeghatárig, a jelenlegi árfolyamon több mint 30 millió forintig. 

A takarékszövetkezetnél meglévő likvid eszközöket a Takarékbank Zrt. veszi át, és az OBA által biztosított összeghatáron felüli betétrészeket, illetve a nem biztosított betéteket e likvid eszközök mértékéig, arányosan fizeti ki a betéteseknek a szövetkezeti integrációs törvény alapján.

Az MNB jelezte, hogy a betéteseknek egyelőre semmit sem kell tenniük, a Takarékbank Zrt. és az OBA minden szükséges részletes tájékoztatást meg fog adni.

A jegybank augusztus 29-én közölte, hogy visszavonta az Alba Takarékszövetkezet működési engedélyét, miután a betétesek biztonsága érdekében a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) kizárta tagjai közül a pénzintézetet. Az MNB betét-kifizetési tilalmat rendelt el, és felügyeleti biztosokat rendelt ki a takarékszövetkezethez. A határozat szeptember 9-én lépett hatályba. 

Az SZHISZ és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. azután döntött az Alba Takarékszövetkezet kizárásáról, hogy a szakértői vizsgálat súlyos tőkehiányt, működési szabálytalanságokat tárt fel, és a hitelintézet menthetetlennek bizonyult. Tájékoztatásuk szerint a takarékszövetkezet prudens működésének helyreállítása érdekében az elmúlt hónapokban tett intézkedések nem vezettek eredményre, lehetetlenné vált az intézmény tőkehelyzetének piackonform módon történő rendezése. 

Az Alba Takarékszövetkezet mintegy 15 ezer betétessel rendelkezett, működési területe jellemzően Fejér megye és környéke egy részét ölelte fel. A takarékszövetkezet mérlegfőösszeg szerinti piaci részesedése a hitelintézeti szektorban csekély volt, nem érte el a 0,5 ezreléket sem. 

Németh Lászlóné, a takarékszövetkezetek integrációjáért felelős államtitkár korábban úgy nyilatkozott, hogy a mintegy 15 ezer betétes között mindössze 6 olyan magánszemély és 3 olyan vállalkozás található, amelyek esetében a betétek nagysága meghaladja az OBA által biztosított összeghatárt, így a takarékszövetkezet károsultjai csaknem teljes körű kártalanításra számíthatnak. 

Az Alba Takarékszövetkezet a második takarék az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet után, amelynél a Takarékbank vizsgálata olyan mértékű hiányosságokat tárt fel, amelyek miatt a pénzintézetet ki kellett zárni az integrációból.

Az MNB közleménye szerint összességében stabil a takarékszövetkezeti szektor helyzete prudenciális szempontból.

Szólj hozzá