Alba takarék - Németh Lászlóné: csaknem teljes körű lesz a kártalanítás


2014. aug 29. írta: Magyar Takarék

Csaknem teljes körű kártalanításra számíthatnak az Alba Takarékszövetkezet károsultjai, a mintegy 15 ezer betétes között mindössze 6 olyan magánszemély és 3 olyan vállalkozás található, amelyek esetében a betétek nagysága meghaladja az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által biztosított 31 millió forintos összeghatárt - közölte Németh Lászlóné, a takarékszövetkezetek integrációjáért felelős államtitkár pénteken az MTI-vel.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken jelentette be, hogy visszavonta az Alba Takarékszövetkezet működési engedélyét, miután a betétesek biztonsága érdekében a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) kizárta tagjai közül az Alba Takarékszövetkezetet.

Németh Lászlóné közleménye szerint a kártalanítás három héten belül megkezdődhet, az ügyfelek mindenről időben tájékoztatást kapnak. A kártalanítás folyamatáért felelős szervezetek a korábbi esetekben is egymással együttműködve, sokszor a jogszabályok adta határidőt megelőzve tudták az ügyfeleket jogos követeléseikhez juttatni.
A Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára azt is közölte: az Országos Nyugdíjfolyósító a nyugdíjakat már nem a takarékszövetkezeti számlákra utalja el, azokat a Magyar Posta kézbesíti. Az adóhatóság méltányosan jár majd el azokkal a számlatulajdonosokkal, akik a történtek miatt nem tudnak eleget tenni adófizetési kötelezettségüknek. A még ki nem utalt munkabérek esetében a munkavállalók készpénzben vagy egy másik bankszámlára utaltatással juthatnak jövedelmükhöz.

Az Alba Takarékszövetkezet működési szabálytalanságainak feltárása bizonyítja, hogy a kormány helyesen lépett, amikor a korábban átláthatatlanul és megfelelő ellenőrzés nélkül működő takarékszövetkezeti ágazat megújítása és felügyeletének megerősítése mellett döntött - hangsúlyozta. E nélkül az Alba takarék még ma is kezelné a gyanútlan ügyfelek pénzügyeit - tette hozzá az államtitkár.

A takarékszövetkezeti szektorban végzett átvizsgálás eredményeinek kiértékelése csaknem teljesen lezárult, és legkésőbb 2014. december 10-éig befejeződik a folyamat. A megújult takaréki hálózatban minden eddiginél stabilabb, versenyképesebb hitelintézetek lesznek, ahol a betétesek pénze duplán is biztonságban lesz. Egy olyan garanciaközösség létrehozása zajlik most, ahol az ügyfelek megtakarításaira az OBA-n felül a teljes szövetkezeti hitelintézeti rendszer vagyona is fedezetet nyújt. A garanciaközösségbe a jelenlegi 20 tag mellé újabb 15 takarékszövetkezetet vesznek fel a következő hét elején, az év végére pedig minden, a szigorú feltételeket teljesíteni tudó takarék része lesz annak. Gazdálkodási szempontból a legbiztonságosabb és legátláthatóbb hitelintézeti szövetség állhat fel idén - tette hozzá Németh Lászlóné.

Szólj hozzá