Takarékbank: válság előtti szintre, 7,9 százalékra csökkent a munkanélküliség


2014. aug 27. írta: Takarék

7,9%-ra csökkent a munkanélküliségi ráta május-július között, ami a várakozásoknál kissé alacsonyabb, azonban megfelel a Takarékbank várakozásainak (konszenzus: 8%, Takarékbank: 7,9%).

A szezonális hatásoktól elmaradó mértékben, 5,8 ezer fővel bővült a foglalkoztatás az április-júniusi átlaghoz képest, ami a téli közfoglalkozatási programok kifutásának hatása, azonban egy év alatt 163,8 ezerrel, 4,127 millióra növekedett a foglalkoztatás. A munkanélküliek száma 4,8 ezer fővel csökkent az április-július közötti átlaghoz képest, míg 91,7 ezer fővel csökkent az egy évvel ezelőttihez képest, így a munkanélküliségi ráta 7,9%-ra csökkent az egy évvel korábbi 10,1%-ról, amire a válság kitörése óta nem volt példa.

A téli közmunkaprogram kifutását a tavasztól felfutó szezonális foglalkoztatás és a gazdaság élénkülése ellensúlyozták a tavaszi-kora nyári hónapokban, amit tükröz, hogy a második negyedévben foglalkoztatás 190 ezres növekedését csupán kisebb részben magyarázza a közfoglalkoztatás, mivel a nem közfoglalkoztatás keretében munkát vállalók száma 167 ezerrel emelkedett, míg a közfoglalkoztatás keretén belül 23,3 ezerrel nőtt a létszám. A legdinamikusabb növekedést továbbra is az ipari foglalkoztatás mutathatja. Az idei év során tartósan 4,1 millió felett alakulhat a foglalkoztatás, azonban a közmunkaprogramok újabb gyors felfutása esetén a 4,2 milliót is megközelítheti. Bíztató, hogy a legutóbbi üzleti és vállalati felmérések többnyire a foglalkoztatási szándék növekedését jelzik. Idén átlagosan 8%-os munkanélküliségi rátára számítunk a tavalyi 10,2%-os átlag után, míg jövőre 7,9%-ra csökkenhet az átlagos munkanélküliségi ráta.  

munkanelkuliseg_abra.jpg 

 

 

 

Szólj hozzá