Nőtt a lakáscélú hitelek összege


2014. aug 21. írta: Takarék

Idén az év első hat hónapjában – az előző év azonos időszakához képest – 57 százalékkal nőtt a háztartásoknak folyósított lakáscélú hitelek összege. A bővülés összefügg a hitelkamatok folyamatos csökkenésével, valamint a lakáspiacon tapasztalható fellendüléssel – áll az Otthon Centrum közleményében. Az általuk folyósított hitelek esetében év elején az átlagos hitelösszeg 6,5 millió forint körül alakult. A cég szerint mind a kínálati, mind a keresleti oldalon pozitív elmozdulás tapasztalható, a családok is nagyobb hajlandóságot mutatnak lakáshitel igénylésére, és a bankok is erősítik hitelezési tevékenységüket, egyebek között rengeteg akcióval.

Láthatóan lassan kezd visszatérni a háztartások bizalma a lakáshitelezési piacon, ami találkozik a bankok növekvő hitelezési kedvével. A pozitív változások a statisztikákban is megmutatkoznak, idén az első félévben  csaknem kétharmaddal több új lakáscélú hitelt folyosósítottak a háztartásoknak, mint egy évvel korábban

A kimagasló növekedési mutatóban a bázishatásnak is jelentős, de nem kizárólagos szerepe van, mivel 2013 első félévében történelmi mélységben volt az új lakáshitel-szerződések összege. Mivel a hitelezési piac szezonális, a hitelkihelyezések száma jellemzően az év második felében emelkedik, így az első féléves teljesítmény az év egészére komoly növekedést vetít előre.

Szólj hozzá