Nyolc éves csúcson a magyar GDP


2014. aug 14. írta: Magyar Takarék

Nyolc éves csúcsra ért a magyar gazdaság növekedési üteme, 2014 második negyedévében az előző év azonos időszakához képest 3,9 százalékkal bővült a hazai GDP – közölte a KSH. A növekedés gyorsulása elsősorban az ipari termelés jelentős felfutásának köszönhető. A Takarékbank elemzői szerint a növekedés tartós maradhat, az idei GDP bővülés akár a 3,1 százalékot is meghaladhatja.

A várakozásokat jelentősen meghaladóan, 3,9%-kal bővült a GDP a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest, míg 0,8%-kal az első negyedévhez képest. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított növekedés 3,7% volt, így a növekedési ütem nyolc éves csúcsra ért.

A magyar GDP éves és negyedéves alapú növekedése

GDP1.jpg

Elsők vagyunk Európában

Az Eurostat adatai alapján a leggyorsabb mértékben a hazai GDP növekedett a második negyedévben mind régiós mind uniós összehasonlításban, míg a többi tagállam többsége csalódást okozott. A cseh GDP a 3%-os várakozásokkal szemben 2,6%-kal, a szlovák 2,4% helyett 2,5%-kal, a román 3,3% helyett 1,2%-kal nőtt. A román GDP-t a rendkívüli árvizek húzhatták lejjebb. A lengyel GDP a várakozásoknak megfelelően 3,2%-kal bővült.

 GDP növekedés éves alapon Európában

 GDP éves.jpg

 

A hazai GDP növekedésének gyorsulása döntő mértékben az ipari termelés felfutásának köszönhető, azonban lényeges volt az építőipar hozzájárulása is. Az Eurostat tegnap közölt adatai alapján júniusban a magyar ipari termelés volt a legmagasabb az EU-ban:

Az EU országainak ipari termelése júniusban, év/év alapon

Ipar1.jpg

Forrás: Eurostat

Szintén támogathatta a GDP növekedést a mezőgazdaság és a szolgáltatások, utóbbin belül azonban a pénzügyi szektor teljesítménye feltehetően továbbra is visszaesést mutathatott. A felhasználási oldalon a háztartások és a közösségi fogyasztás, a beruházások, a készletek alakulása és a külkereskedelem egyaránt hozzájárulhatott a növekedéshez. A növekedés szerkezete tehát kifejezetten kiegyensúlyozott.

A GDP termelési oldalának növekedési hozzájárulása

GDP3.jpg

Forrás: KSH, Takarékbank előrejelzés, Bloomberg

Annak ellenére, hogy a német és az euró-övezeti gazdaság kilábalási folyamata igencsak törékeny és jóval lassabb a korábbi várakozásokhoz képest, valamint az orosz-ukrán válság közvetlen és közvetett hatása is jelenthet némi kockázatot, a hazai növekedést továbbra is a belső kereslet – a növekvő foglalkoztatás és reálbérek hatására emelkedő fogyasztás, az EU-s források, illetve fokozódó mértékben az MNB növekedési hitelprogramjának hatására a beruházások – húzhatják, amit az autógyártás további felfutása is támogat. A Takarékbank elemzői szerint ezért a növekedés tartós maradhat, azonban a bázishatások miatt a második félévben lassabb mértékben folytatódik.A kedvező adatok hatására, a kockázatok figyelembevétele mellett is, az idei évi 3,1%-os előrejelzésünket a közeljövőben enyhén felfelé módosíthatjuk – mondta Suppán Gergely, a Takarékbank senior elemzője.

 

GDP növekedés a régióban

GDP4.jpg

 

Forrás: KSH, Takarékbank előrejelzés, Bloomberg

Szólj hozzá