Tovább gyorsulhat a GDP a második negyedévben


2014. aug 08. írta: Magyar Takarék

Szárnyal az ipari termelés, de nagyok a régiós különbségek

Az előzetes elemzői várakozásokat lényegesen meghaladóan, 11,3%-kal nőtt az ipari termelés júniusban az előző évihez képest, míg összességében az első félévben 9,4%-kal bővült az ipari termelés. A Takarékbank elemzői szerint ennek hatására GDP is tovább gyorsulhatott a második negyedévben. Az adatok mögé nézve azonban régiós összehasonlításban jól látható különbségeket mutat az ipar és egyes szolgáltatások teljesítményének növekedése.

Növekedhet a belső kereslet

Igen impozáns, 3,5%-os növekedést nyújtott a hazai gazdaság az első negyedévben. A növekedést nagyrészt az ipar és az építőipar húzta, de a szolgáltatások teljesítménye is hozzájárult a növekedéshez. Az ipari termelés júniusi gyorsulása jelentős mértékben az élelmiszer feldolgozás érdemi növekedésének köszönhető, amit az igen kedvező zöldség-gyümölcs termés tett lehetővé, emellett a járműgyártás területén a kapacitások jobb kihasználásának hatására folytatódhatott a kibocsátás gyorsulása. A KSH közleménye szerint minden feldolgozóipari alágazatban növekedés volt. Az idei év továbbra is bíztatónak ígérkezik, bár beárnyékolhatja a külső kereslet megtorpanása, valamint a mélyülő orosz-ukrán krízis. Ezzel szemben a belső kereslet a fogyasztás és a beruházások növekedésének folytatódása miatt élénkülhet, amihez hozzájárul egyes autóipari kapacitások érdemi felfutása, a hazai autógyártás mintegy 35-40%-kal növekedhet a tavalyi évhez képest. Kedvező teljesítményt nyújthat a vegyipar, a gépipar és az élelmiszeripar is, valamint az év második felétől két új üzem átadásának köszönhetően a gumigyártás. Az ipari termelés növekedése a következő hónapokban magas maradhat az autógyártás folytatódó felfutásának hatására. 

ipari termelés.jpg

Az ipar idei várható kedvező teljesítményét a mérséklődő, de még mindig magas német, európai, valamint hazai konjunktúramutatók alátámasztják, csakúgy, mint az elmúlt hónapokban emelkedő új megrendelések és rendelésállományi adatok, így idén 8,5-9%-os növekedést várunk az ipar kibocsátásában. Az ipari termelés gyors ütemű növekedését a feldolgozóipari beruházások első negyedéves kiugróan magas, 27%-os növekedése is alátámasztja. A második negyedéves ipari adatok alátámasztják a Takarékbank azon várakozását, hogy az ipari termelés gyorsulásának hatására a GDP is tovább gyorsulhatott a második negyedévben.

 

Nagyok a régiós különbségek: a Nyugat-Dunántúl húzza a gazdaságot

Míg a jórészt EU források által finanszírozott beruházások, infrastruktúrafejlesztések az ország egészére jellemzőek, az ipar és egyes szolgáltatások teljesítményének növekedése már területileg és régiós összehasonlításban is jól elkülöníthető különbségeket mutatnak.

Az első negyedévben az ipar kibocsátása 8,7%-kal növekedett, ezen belül a járműgyártás mutatta fel a leggyorsabb, közel 30%-os növekedést, ugyanakkor kedvező, hogy a feldolgozóipar tizenhárom alága közül tízben növekedést regisztráltak. A járműgyártás szárnyalása közismerten a hazánkba települt új autógyártó kapacitások felfutásának köszönhető, így a Daimler kecskeméti, valamint az Audi győri autógyártó üzemének, valamint szélesebb értelemben az autóipari beszállítóknak.

A Mercedesek hazai gyártása 2012-ben indult, azonban a gyártás felfutása döntő részben a tavalyi évre esett, míg idén tovább folytatódik. Ezt támasztja alá, hogy míg 2013-ban az ipari termelés mindössze 1,4%-kal bővült, a járműgyártás területén 19%-os, földrajzilag pedig Bács-Kiskun megyében 39,5%-os növekedést mértek. Az idei első negyedévben a magas bázis miatt a megye ipari termelése már „csupán” 14,6%-kal növekedett, azonban újabb műszakok bevezetésével a növekedés folytatódhat.

Az egyes régiók ipari termelésének növekedése az első negyedévben:

ipari termelés1.jpg

 

 

Hasonlóképpen kiemelkedő növekedést biztosít Győr-Moson-Sopron megyének az Audi autógyárának tavalyi üzembe állítása. Míg a megye tavaly 4,5%-os, az idei első negyedévben már 31,8%-os növekedést ért el az ipari termelésben, a növekedés pedig az újabb műszakok felfutásával itt is folytatódhat. Átlagot meghaladó növekedést regisztráltak Veszprém megyében, feltehetően az autóipari beszállítóknak és gépipari vállalatoknak köszönhetően, valamint Szabolcs-Szatmár megyében, valószínűleg egyes élelmiszeripari üzemek hatására. Az ipari termelés ezzel szemben Jász-Nagykun-Szolnok megyében kissé visszaesett. 

Az ipari termelés növekedése az egyes megyékben:

ipari termelés2.jpg

 

A teljesítmény javulása természetesen a munkanélküliség csökkenésében is jelentkezik, amit azonban a közfoglalkoztatás felfuttatása is pozitívan befolyásol. A legkedvezőbb helyzetben – mint ahogy korábban is –, Győr-Moson-Sopron megye van, ahol a munkanélküliség az első negyedévben 2,6%-ra zuhant. A Mercedes üzem ugyan igen nagymértékben javította a bács-kiskuni munkaerőpiac helyzetét, azonban a térség relatív fejlettsége még elmarad a nyugat-magyarországi térségekétől.

A munkanélküliség alakulása az egyes megyékben:

munkanélküliség1.jpg

A javuló gazdasági teljesítmény pozitív hatással van az egyes térségek kiskereskedelmére, fogyasztására is, így nem meglepő, hogy a leggyorsabb növekedést a nyugat-dunántúli régióban mérték, míg feltehetően az alacsony bázis hatására az észak-alföldi régió kiskereskedelme is átlag felett növekedett. A legnagyobb különbségek azonban a lakáspiacon érzékelhetőek. Az első félévben átadott lakások növekedési, ill. csökkentési ütemében is kirívó különbségek vannak, de ennél beszédesebb az átadott lakások száma az egyes megyékben. Az első félévben összesen 3265 lakást adtak át, ami 21,8%-os növekedés a tavalyi első féléhez képest, még ez is mintegy 71%-kal marad el a 2008. évi első félévével összehasonlítva. Az átadott lakásokból 1024-et Budapesten, 636-ot Pest megyében, 436-ot Győr-Moson-Sopron megyében adtak át. Ezen kívül még négy megyében haladta meg a 100-at az átadott lakások száma. A legkevesebb, 6 lakás Nógrád, 20 lakás Borsod-Abaúj-Zemplén, 27 lakás Szabolcs-Szatmár, 28 lakás Heves megyében épült.

A kiskereskedelmi forgalom növekedése az egyes régiókban:

kisker forgalom1_1.jpg

 

Szólj hozzá