Rekordidő alatt sikerült kártalanítani az orgoványi takarék betéteseit


2014. aug 07. írta: Magyar Takarék

Az uniós szabályban előírt húsz munkanapnál sokkal gyorsabban, egy hét alatt kártalanították az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet „f.a.” betéteseinek 97 százalékát, és ezzel egy időben átadták kifizető partnereinek a kártalanítás pénzügyi fedezetét is - tájékoztatott szerdai közleményében az Országos Betétbiztosítási Alap. Így az összes érintett - szám szerint 29 266 – ügyfél nagy többsége már fel is vehette a legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő (30 835 000 forint) kártalanítását.

A mintegy húszezer főt kitevő, legfeljebb 2,5 millió forint megtakarítással rendelkező magánszemély számára a Magyar Posta múlt hét csütörtöktől kézbesítette a kártalanításokat. A Takarékszövetkezet további 9 584 ügyfele az e hét hétfőtől kézbesített személyre szóló elszámoló levélben értesülhetett arról, hogy ütemezetten melyik takarékszövetkezeti kifizető helyen és mikortól várják a pénze fölötti további rendelkezését.

„A korábbi eseteknél is gyorsabb kártalanítás a felkészülési időszakban bekövetkezett adattisztításnak és az előkészületeknek tudható be. Az elmúlt időszak kártalanítási esetei igazolták az OBA által a hitelintézetek számára 2009-ben előírt betétadat-szolgáltatás szükségességét. Ennek a jövőben még nagyobb szerepe lesz, hiszen 2024-ig az EU betétbiztosítási irányelvével összhangban hét munkanapra csökken a kártalanítási adatok átadásának és pénzügyi fedezet indításának időkerete.” – nyilatkozta Fekete-Győr András, az OBA ügyvezető igazgatója.

A kártalanításra jogosult betétesek három százaléka (978 ügyfél) esetében jogi eljárások szükségesek az OBA kártalanítás végrehajtásához (245 esetben hagyatékátadó végzés, 514 esetben gyámhatósági határozat, a Start-számlák esetében a Magyar Államkincstárnál Start-számla nyitása). 171 ügyfél betétjét a Takarékszövetkezet zárolta, ennek felszabadítása érdekében a betéteseknek kell az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetnél eljárnia. Az OBA ezen felül 48 olyan ügyfelet tart még nyilván, akinek betétje adathiányos és a Takarékszövetkezet igazolására vár.

Az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetben 1993 előtt elhelyezett (állami garanciás) betétesek feldolgozására és kifizetésére a közeljövőben kerül sor, a Nemzetgazdasági Minisztérium és az OBA közötti megbízás alapján. Ezek a betétek a kifizetés napjáig kamatoznak.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014. július 4-én vonta vissza az orgoványi központú takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét és felügyeleti biztosok kirendeléséről is döntött, akik a takarékszövetkezet helyzetének felmérése után tettek javaslatot a július 25-én kihirdetett felszámolásra.

Az OBA kártalanítással kapcsolatban az érdeklődők továbbra is hívhatják az OBA helyi tarifával, éjjel-nappal működő ügyfélszolgálatát a 06-40-918-918-as kék számon, mely a kártalanítás teljes ideje alatt az ügyfelek rendelkezésére áll.

Szólj hozzá