NHP: nő a takarékok részesedése a kkv-szektor hitelezésében


2014. aug 01. írta: Magyar Takarék

Július 29-ig már csaknem 284 milliárd forint összegben, mintegy 7100 vállalkozás jutott hitelhez a növekedési hitelprogram második szakaszában (NHP2), ami június vége óta több mint 60 milliárd forintos növekedést jelent - adta hírül friss számait az MNB. Az ágazati megoszlásnál a mezőgazdaság erős: az október óta létrejött hitelek több mint harmada az agrárvállalkozásokhoz került. Az NHP első és második szakaszában a kis- és közepes bankok, valamint a takarékszövetkezetek a kkv hitelállományon belüli részesedésükhöz képest nagyobb arányban vesznek részt a programban.

Míg az év elején havonta 15-20 milliárd forint értékű szerződés jött létre a programban, eddig a havi növekmény májusban 49 milliárd, júniusban pedig 48 milliárd forint volt, júliusban pedig még nagyobb mértékben nőtt a program kihasználtsága.

Az NHP2 keretében az új hitelek aránya 98 százalék, ezen belül az új beruházási hitelek részesedése 60 százalék feletti. Az NHP1-hez képest jóval nagyobb arányban jutnak finanszírozáshoz kisebb vállalkozások. Az átlagos hitelméret kevesebb mint felére csökkent; míg a tavaly szeptember végéig tartó első szakaszban a hitelek negyede volt 10 millió forint alatti, addig ez a mostani szakaszban már az ügyletek mintegy feléről elmondható a jegybank szerint.

NHP agrár.jpg

Az NHP első és második szakasza kedvező feltételeinek köszönhetően mind a hitel kínálati, mind a keresleti oldal szereplőit aktivizálta. Ezen felül az MNB azt tapasztalta, hogy az NHP első és második szakaszában a kis- és közepes bankok, valamint a takarékszövetkezetek a kkv hitelállományon belüli részesedésükhöz képest nagyobb arányban vesznek részt a programban. Míg az első szakaszban ezt a kezdeti allokáció is segítette, a második szakaszban ez már tisztán a piaci verseny eredménye. Az MNB szerint ezek a hitelintézetek inkább a kisebb vállalkozásokra koncentrálnak, ami ezáltal elősegíti a kisebb vállalkozások részvételét a programban.

A mikrovállalkozások részesedése az új beruházási hiteleken belül 33 százalékról 41 százalékra emelkedett. Az ágazati megoszlásnál a mezőgazdaság erős: a szektor részesedése az első szakaszban is számottevő volt, az október óta létrejött hitelek több mint harmada az agrárvállalkozásokhoz került. Ezzel párhuzamosan megfigyelhető a kkv-hitelek regionális koncentrációjának csökkenéses: a Közép-Magyarország térségben működő vállalkozásokhoz mindössze a hitelek negyede került, miközben a program indulása előtt a kkv-hitelállomány több mint fele oda ment.

A jelenlegi tendencia az MNB szerint megerősíti korábbi várakozásukat, miszerint az NHP2 indulásakor rendelkezésre bocsátott 500 milliárd forintos keretösszege még az év vége előtt elfogy. A növekvő dinamikát segíti a program finomhangolása is. Például a pénzügyi lízing mint finanszírozási forma elérhetővé tétele a programban csaknem 1800 vállalkozáshoz kapcsolódóan eddig mintegy 20 milliárd forinttal növelte a kihasználtságot, ráadásul a lízingügyletek átlagos mérete a hitelekénél alacsonyabb, ami arra utal, hogy ez a finanszírozási forma elsősorban a kisebb vállalkozások beruházásainak megvalósulását segíti. Ezen túl a pénzügyi vállalkozások finanszírozóként való részvételének lehetővé tétele, a bérbeadási célú ingatlanvásárlásra vonatkozó korlátozás enyhítése szintén növelhette a hitelprogram iránti érdeklődést - állapította meg az MNB.


forrás: MNB

Szólj hozzá

agrárium