Búzatermés - hogyan alakulnak az árak?
2014. augusztus 01. írta: Magyar Takarék

Búzatermés - hogyan alakulnak az árak?

2014. július 21. – Fórián Zoltán

A búzatermés témája több szempontból is aktuális: egyrészt, aratás van, másrészt az eső miatt romlik a termés minősége, harmadrészt, még mindig sok a zavar az árak alakulása terén. Ugyanakkor sajnos Magyarországon nincsenek teljesen megbízható adatok a termés és a készletek valódi szintjéről. Ennek egyik fontos oka, hogy a számla nélküli értékesítés még mindig jelen van a piacon.

Sok helyen olvasható, hogy ötmillió tonna körüli búzatermés várható az idén, és hogy az utóbbi hetek esői komoly károkat okoztak a minőségben. Aratás idején mindig sokan szólalnak meg a sajtóban az árakkal kapcsolatos elképzeléseikről, vágyaikról. A finanszírozók, a takarékszövetkezetek számára ugyanakkor igen nagy jelentőségű, hogy tisztán lássák a várható árakat – nem csak az adott helyzetben, hanem az elkövetkező hetekben, hónapokban is.

Szinte bizonyos, hogy a termés mennyisége nem csak a belföldi igények kielégítésére lesz elegendő, hanem annak fele a szokásos módon exportra kerülhet. Az sem szokatlan, hogy jelentős ókészletek vannak még felhalmozva a raktárakban. A finanszírozók számára ugyanakkor elsősorban a beraktározott búza piaci árának, értékének alakulása a fontos. Nézzük ezért az ezzel kapcsolatos értékeket:

A KSH legfrissebb adata májusi, 56,7 Ft/kg. Az AKI (Agrárgazdasági Kutató Intézet) a 28. hétre 44,0 Ft/kg-os étkezési és 41,7 Ft/kg-os takarmánybúza árat mutat ki. 

búza1.jpg

 

Forrás: KSH

A jelentős különbség magyarázata a világpiaci ármozgásokban rejlik. A magyar agrárpiac ugyanis kiemelten kitett a nemzetközi ármozgásoknak. A világpiaci mozgások szinte azonnal megjelennek a hazai tőzsdén és a fizikai piacon is. A hazai árak ettől csak rövid időre tudnak elszakadni, például olyan esetben, amikor senki sem vásárol a piacon. Tavaly az év első hónapjaiban volt arra példa, hogy csak a malmok vettek napi őrlési szükségletükhöz búzát, és így magasabb voltak az árak, mint a világpiacon.

2014 elején, a 2012 közepe óta tartó csaknem folyamatos árcsökkenés után, volt egy kisebb áremelkedés, de ez nem bizonyult tartósnak. Ez jól látható az alábbi ábrán, amely a chicagói árutőzsde legközelebbi lejáratra szóló árait mutatja. Az emelkedés rövid ideig tartott, de sokakat megtévesztett. Nem történt ugyanis trendforduló: a világ búzatermése csúcsokat döntöget, a készletek magasak, nincs még elég tér az ártrend megfordulásra.

Ezt jelzi az utóbbi napok erős áresése is, amely újabb beszállási pontokat hoz létre, ezért igen érzékennyé vált a helyzet: amint egy olyan piaci tényező áll elő, ami elegendő a hangulatkeltésre (akár időjárási anomália, akár a háborús konfliktusok kiszélesedése, és így tovább) elkezdhet növekedni az emelkedésre nyitott opciók száma, és elindulhat az ár felfelé. Hogy ez mikor lesz, arra nem lehet most egyértelmű választ adni. A csökkenő ártrendnek még nincs vége, de még az idén lehet egy újabb árhullám. Ez azonban nem lesz sem olyan nagy, sem olyan hosszú, mint a 2007-2008-as volt. 

búza2.png

Forrás: ft.com

Összefoglalva: a hazai gabonapiaci ármozgások nem elsősorban a hazai terméstől, sokkal inkább a nemzetközi piacoktól függnek. Az idei aratáskor is emiatt csökkennek az árak. Számítani kell arra, hogy az év hátra lévő részében az árcsökkenés eléri mélypontját, és emelkedni kezd. 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartakarek.blog.hu/api/trackback/id/tr876564809
süti beállítások módosítása