Augusztus végéig befejeződik az orgoványi betétesek kártalanítása


2014. júl 26. írta: Magyar Takarék

Az MNB kezdeményezése alapján a Fővárosi Törvényszék elrendelte az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet felszámolását. Így húsz munkanapon belül megtörténik a betétesek kártalanítása - közölte az MTI-vel pénteken a jegybank.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) is megerősítette, hogy elindítja és 20 munkanapon belül, legkésőbb augusztus 25-ig befejezi az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet mintegy 30 ezer betétesének a kártalanítását, miután a takarékszövetkezet felszámolásáról szóló végzés pénteken megjelent a Cégközlönyben.

Az OBA ügyvezető igazgatója, Fekete-Győr András tájékoztatása szerint a 30.835.000 forintot meg nem haladó, az OBA által biztosított betétek tulajdonosainak nincs teendőjük, az OBA a takarékszövetkezeti adatok alapján, postai úton értesíti őket a nekik járó kártalanítási összegről és a kártalanítás folyamatáról. Hozzátette: a 100 ezer forintot nem meghaladó követeléseket a postai kézbesítő házhoz viszi, e fölött pedig vagy a levélben meghatározott postákon vagy pedig a kijelölt takarékszövetkezeti fiókban lehet a pénzt felvenni.

A 30.835.000 forintot meghaladó vagy az OBA által nem biztosított (Hpt. 213. §) betétkövetelésre vonatkozóan hitelezői igénybejelentést kell tenni a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-nél (tájékoztatás: http://www.psfn.hu/; telefon: 06 (1) 321-0116). Mint ismeretes, a szövetkezeti integrációs törvény alapján az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetnél még meglévő likvid eszközök mértékéig a 100 ezer eurót meghaladó betétek esetében is lesz kártalanítás, amelyet az OBA arányosan fizet ki a betéteseknek.

A magánszemélyek három csatornán keresztül juthatnak a pénzükhöz:

- 100 ezer forintig a postai kézbesítő házhoz viszi a pénzt

- 100 ezer és 2,5 millió forint között a betétesek a postai kézbesítőtől kapnak értesítést, hogy melyik postán tudják felvenni az őket megillető összeget.

- 2,5 millió forint felett az OBA levélben értesít arról, hogy melyik az a takarékszövetkezeti fiók, ahol az ügyfél rendelkezhet majd az őt megillető kártalanításról – ez lehet betétlekötés, átutalás vagy készpénzfelvétel

Jogi személyek esetében az OBA összeghatártól függetlenül postai úton fog értesítést küldeni, hogy mely takarékszövetkezeti fiókot felkeresve férhetnek hozzá a követelésükhöz.

A kártalanítás módjáról az OBA részletes hirdetményt tesz közzé a holnapján, (www.oba.hu), valamint a Magyar Nemzet, a Népszabadság és a Petőfi Népe napilapokban, továbbá kifüggeszti az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet „f.a.” fiókjaiban is. Az érdeklődők éjjel-nappal hívhatják az OBA ügyfélszolgálatát a 06-40-918-918-as kedvezményes tarifájú kék számon, mely a kártalanítás teljes ideje alatt az ügyfelek rendelkezésére áll.

Szólj hozzá