Takarékbank: nő a beruházási kedv az agráriumban
2014. július 23. írta: Magyar Takarék

Takarékbank: nő a beruházási kedv az agráriumban

Minden harmadik NHP-hitel az agráriumba megy

 

Agrárvállalkozók vették igénybe a jegybank növekedési hitelprogramjának (NHP) második szakaszában a források 34 százalékát, ami jelentős bővülés az NHP első köréhez képest – írja a Magyar Nemzet. A TakarékBank elemzője szerint az agrárvállalkozások egyre aktívabb részvétele a hitelprogramban a beruházási kedv élénkülését jelzi a mezőgazdaságban, ennek hátterében a piaci lehetőségek bővülése, az alacsony költségű forráshoz jutás és a kiszámíthatóság áll.

Az MNB június végi adatai alapján az NHP2 továbbra is kiugróan jól teljesít: május végéhez képest újabb 48 milliárd forinttal, 223,4 milliárd forintra nőtt a leszerződött hitelállomány, amelynek 98 százaléka új hitel. Ebből 61 százalékot tett ki a beruházási célból felvett hitelek aránya. Az agrárium egyre nagyobb szeletet hasít ki a kedvezményes hitelekből: míg az NHP tavaly nyári-őszi első szakaszában a 701 milliárdos hitelállomány 15 százalékát vették igénybe agrárvállalkozások, addig a hitelprogram második szakaszában ez az arány több mint kétszer annyi, megközelítőleg 34 százalék – írja a Magyar Nemzet. Az NHP igénybevételével a vállalkozások rendkívül alacsony – maximum 2,5 százalékos – kamattal juthatnak banki forrásokhoz.

„Az agrárvállalkozások egyre aktívabb részvétele az NHP-ban a beruházási kedv élénkülését jelzi” – véli Fórián Zoltán. A Takarékbank Közgazdasági Kutatási és Elemzési Osztályának vezető agrárszakértője szerint  ennek hátterében egyrészt a piaci lehetőségek bővülése áll, amit mind a belföldi, mind az export vonatkozásában érzékelnek az agrárszereplők. Másrészt az alacsony költségű külső forráshoz jutás önmagában is ösztönzi a vállalkozásokat a fejlesztésre. Harmadrészt a támogatási rendszer nyújtotta forrás, kiszámíthatóság és biztonság is arra sarkallja az agrárvállalkozókat, hogy felgyorsítsák technológiai fejlesztéseiket, lemaradásaik lefaragását. „Ezek a jövőre nézve is iránymutatóak” – mondja a szakértő, aki szerint az agrárberuházások növekedése tovább folytatódik, ha megnyílnak a vidékfejlesztési források is.  

A programban a takarékszövetkezetek is igen aktívak. Az NHP második szakaszában június végéig a szövetkezeti hitelintézetek és a Takarékbank összesen 24,65 milliárd forint hitelösszegre szerződtek le, ami az NHP2 keretében szerződött teljes hazai banki hitelállomány 11 százaléka. A takarékszövetkezeteknek kiterjedt fiókhálózatuk – országszerte több mint 1600 kirendeltséget működtetnek – és vidéki beágyazottságuk révén természetes ügyfélköre az agrárium. Ezt jelzi, hogy a jegybank hitelprogramjának tavalyi, első szakaszában a takarékszövetkezetek és a Takarékbank összesen 16 milliárd forintnyi hitelt folyósítottak agrár-élelmiszeripari vállalkozások részére, ami a kihelyezett 105 milliárdos állomány 20 százalékának felel meg.

 

header.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartakarek.blog.hu/api/trackback/id/tr816536819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása