MNB: megkezdődhet az orgoványi takarék felszámolása és betéteseinek kártalanítása


2014. júl 16. írta: Magyar Takarék

Hatályos a jegybank határozata, amellyel visszavonta az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet működési engedélyét; ez megnyitja az utat a takarék felszámolása és a betétesek kártalanítása előtt – tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint a jegybank által az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezethez kirendelt felügyeleti biztosok várhatóan rövidesen kezdeményezik az intézmény felszámolását. Az ezt elrendelő bírósági végzés Cégközlönyben való megjelenését követően az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 20 munkanapon belül - az adott betétes tényleges betétösszegétől függően - akár 100 ezer eurós összeghatárig, azaz a jelenlegi árfolyamon több mint 30 millió forintig kártalanítja a biztosított követeléssel bíró betéteseket a hitelintézeti törvény alapján. A takarékszövetkezetnél meglévő likvid eszközöket a TakarékBank Zrt. veszi át, és e likvid eszközök mértékéig, arányosan fizeti ki a betéteseket a szövetkezeti integrációs törvény alapján.

Fontos, hogy a betétesek csak egy helyről fognak pénzt kapni, mert a Takarékbank és az OBA közötti megállapodás alapján az ügyfél az egész összeget az OBA kifizetési csatornáin keresztül kapja meg. A betéteseknek egyelőre semmit sem kell tenniük, a TakarékBank Zrt. és az OBA minden szükséges részletes tájékoztatást meg fog adni, illetve rendelkezik majd a megfelelő ügyféladatokkal.

Az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet mintegy 28 ezer betétessel rendelkezett, működési területe Bács-Kiskun megye egy régióját ölelte fel. A takarékszövetkezet mérlegfőösszeg szerint piaci részesedése ugyanakkor május 31-én a hitelintézeti szektorban nem érte el a 3 ezreléket sem. A takarékszövetkezeti szektor helyzete prudenciális szempontból összességében stabil - mutatott rá közleményében a jegybank.

Az Országos Rendőr-főkapitányság múlt pénteken megerősítette az MTI-nek, hogy hűtlen kezelés gyanújával nyomoz a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet ügyében ismeretlen tettes ellen.

header.jpg

Szólj hozzá