Ha nincs átvizsgálás, rejtve maradnak az orgoványi szabálytalanságok


2014. júl 11. írta: Magyar Takarék

Nem derült volna fény az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet súlyos pénzügyi problémáira a takarékok tavaly nyáron elindult integrációja nélkül – mondta el Németh Lászlóné a Hír Tv-nek adott szerda esti interjújában. A Miniszterelnökség Magyar Fejlesztési Bankot érintő kormányzati döntésekért, a Magyar Posta felügyeletéért és a takarékszövetkezetek integrációjáért felelős államtitkára kifejtette, hogy az átvizsgálás eddigi eredményei alapján nem kell több ilyen sokkoló esetre számítani, a szektor átvilágítása néhány takarék kivételével gyakorlatilag befejeződött.

Az államtitkár szerint az új integrációs szervezet, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) jól vizsgázott, az előző három takarékszövetkezet csődje ugyanis teljesen váratlanul következett be és felszámolásuk során esély sem volt arra, hogy akár két forintot is találjanak a kasszában a felszámolók. Most a törvényben foglaltak szerint nemzetközi auditor cégek végezték el a takarékok átvilágítását, melynek eredménye alapján veszik fel az arra érdemes takarékokat az új garanciaközösségbe. A feltárt hiányosságok miatt az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetet az SZHISZ kizárta tagjai sorából. A feltárt szabálytalanságokról szólva megjegyezte: a takarékszövetkezetnél a számviteli fegyelem finoman fogalmazva is megkérdőjelezhető volt. Konkrétumként említette, hogy az intézmény nem megfelelően vezette a könyveit, nem képezték meg a törvényben előírt értékvesztéseket, és az auditorok komoly hiányosságokat találtak a hitelállomány minősítése terén is. A szabálytalanságoknak kell hogy legyen felelőse – mondta, majd hozzátette: arról, hogy a takarékszövetkezeti vezetőket terhelheti-e esetleg büntetőjogi felelősség, a vizsgálat befejezése után foglalnak állást az MNB kirendelt felügyeleti biztosai, az ő munkájuk befejezését mindenképpen meg kell várni.

Németh Lászlóné leszögezte, hogy az átvizsgálás tapasztalatai alapján ilyen méretű problémára már sehol sem számítanak. A garanciaközösségnek jelenleg húsz tagja van, az év végére pedig minden – a feltételeket teljesíteni tudó – takarék a tagjává válik.

Az államtitkár a betéteseket legjobban érdeklő kérdéseket is érintve elmondta, hogy a kisbetétesek az OBA által biztosított betétrészeket (mintegy 31 millió forintig ügyfelenként) meg fogják kapni augusztus elején. Az a felügyeleti biztosok vizsgálatának befejezése után derül ki, hogy a 31 millió forint feletti követelések kártalanítására találnak-e, és ha igen, mekkora forrást. A nagybetétesek száma 260-270-re tehető, ami nem éri el a huszonnyolcezer betétes egy százalékát sem.

A napokban érkeznek az orgoványi nyugdíjak

Július 10-én a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság megkezdte a nyugdíjak kézbesítését az orgoványi takarékszövetkezetnél számlát vezető nyugdíjasok részére, így a legkésőbb a jövő hét első felében megérkeznek az ellátások az érintettek lakcímére. Ezúttal mindenkinek a posta viszi ki a havi nyugdíjat, mert a takarékszövetkezet működési engedélyét visszavonta a Magyar Nemzeti Bank, a pénzintézet nyugdíjas ügyfelei így időben hozzájuthatnak járandóságukhoz. A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság számításai szerint mintegy 2800 nyugdíjast érint az ügy.

 

Szólj hozzá