Augusztus elején pénzükhöz juthatnak az orgoványi betétesek


2014. júl 08. írta: Magyar Takarék

Személyes felelősségre vonás is jöhet a takaréknál elkövetett szabálytalanságok miatt

A személyes felelősségre vonás kérdését is felvetik azok az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetnél elkövetett súlyos pénzügyi szabálytalanságok, amelyek az intézmény jelenlegi válsághelyzetét okozták – közölte Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség Magyar Fejlesztési Bankot érintő kormányzati döntésekért, a Magyar Posta felügyeletéért és a takarékszövetkezetek integrációjáért felelős államtitkára kedden az MTI-vel. A betétesek augusztus elején kaphatnak kártalanítást.

Az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet működési engedélyét július 4-én vonta vissza a Magyar Nemzeti Bank miután a takarékszövetkezetnél feltárt több milliárdos tőkehiány nyomán kialakult válsághelyzet miatt az Integrációs Szervezet kizárta az soraiból az intézményt.

Németh Lászlóné elmondta: az ügyfeleit és a felügyeletet egyaránt megtévesztő társaság betéteseinek kártalanítása augusztus elején megtörténhet a 31 millió forintot meg nem haladó megtakarítások esetében. Ehhez az is szükséges, hogy a takarékszövetkezet tulajdonosai ne próbáljanak felesleges akadályokat gördíteni a hátralévő jogi folyamatok elé – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Kiemelte: a kormány és az illetékes szervezetek mindent megtesznek, hogy lerövidítsék ezt a folyamatot és a betétesek mielőbb hozzájussanak a pénzükhöz. Addig is a lehetőségekhez mérten igyekeznek a lehető legelviselhetőbbé tenni az ügyfelek számára a helyzetet. Példaként említette, hogy a Nyugdíjfolyósító Főigazgatóság a takarékszövetkezetnél számlával rendelkező nyugdíjasoknak a Posta segítségével házhoz viszi a nyugdíjat a kifizetési naptár szerinti napon. Az adóhatóság pedig már jelezte, hogy méltányosan fog eljárni azokkal az orgoványi ügyfelekkel szemben, akik a takarékszövetkezet válsághelyzete miatt nem tudnak időben eleget tenni adó- és járulékfizetési kötelezettségeinek.

A kártalanítás megkezdéséig igyekeznek elérni, hogy a postahivatalokban az egymillió forint feletti összegeket is ki tudják fizetni az ügyfeleknek, illetve a Takarékbankban egy olyan lehetőség megteremtésén dolgoznak, amely átmeneti pénzügyi segítséget tud nyújtani azoknak, akiknek befagyott követelésük van a takarékszövetkezetnél, mondta az államtitkár.

Németh Lászlóné megjegyezte: az Orgoványi Takarékszövetkezet esete bizonyítja, hogy a kormány helyesen lépett, fontos és szükséges döntést hozott, amikor a takarékszövetkezeti rendszer megújítását kezdeményezte, ezzel együtt határozott egy új, a takarékszövetkezeteket felügyelő, a takarékok közösségének intézményes védelmét garantáló szervezet, a Szövetkezeti Hitelintézeték Integrációs Szervezetének (SZHISZ) létrehozásáról. "Most látható csak igazán, hogy a takarékszövetkezeti rendszer megújítását ellenzők egy olyan helyzet fennmaradása mellett kardoskodnak, amelyben a tisztességesen működő takarékok mellett átláthatatlan, az ügyfelek pénzével, megtakarításaival felelőtlenül bánó hitelintézetek is voltak," - mutatott rá.

Az államtitkár leszögezte: a megújuló takaréki hálózatban minden eddiginél stabilabb, versenyképesebb hitelintézetek lesznek, ahol a betétesek pénze duplán is biztonságban lesz. Egy olyan garanciaközösség létrehozása zajlik most, ahol az ügyfelek megtakarításaira az Országos Betétbiztosítási Alapon felül a teljes szövetkezeti-hitelintézeti rendszer vagyona is fedezetet nyújt.

Ennek a garanciaközösségnek jelenleg 20 tagja van, az év végére pedig minden, a szigorú feltételeket teljesíteni tudó takarék a tagjává válik. Gazdálkodási szempontból a legbiztonságosabb és legátláthatóbb hitelintézeti szövetség állhat fel idén - tette hozzá Németh Lászlóné.

header.jpg

Szólj hozzá