Orgovány: ezért szükséges a takarékszövetkezeti szektor megújítása


2014. júl 07. írta: Magyar Takarék

Igaztalannak bizonyultak azok az állítások, amelyek megkérdőjelezték a takarékszövetkezeti szektor megújításának, a takarékok tavaly nyáron elindult új integrációjának szükségességét. Az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet súlyos pénzügyi problémáira ugyanis épp az átalakítási folyamat során, annak az átvizsgálásnak a révén derült fény, amelyet az integrációs törvény írt elő, s amelynek célja, hogy felmérje a takarékszövetkezetek jelenlegi állapotát és kockázati tényezőit. A takarékok új garanciaközösségének létrehozásával – amely év végéig épül ki – minden eddiginél biztonságosabb és átláthatóbb lesz a szektor működése. Szomorú, hogy még most is vannak olyanok, akiknél a politika előrébb való a józan észnél.

Az orgoványi takarék egyedi esete újra felhívja a figyelmet a szektorban tavaly nyár óta működő megerősített ellenőrzési-felügyeleti rendszer fontosságára, és arra, hogy szükség van a takarékszövetkezetek törvény által elrendelt átvizsgálásra. Ezért többszörösen és rendkívül méltánytalan, hogy egy, az integrációt eddig is sorozatosan támadó napilap az eset kapcsán cinikusan az „állami gyámsággal létrehozott integráció veszteségéről beszél.” Méltánytalan egyrészt, mert a feltárt szabálytalanságokra nem derült volna fény, ha nincs a nyáron elfogadott integrációs törvény, és nem indul el a takarékszövetkezet átvizsgálása.  Másrészt a múlt mulasztásait nem a feladatukat ellátó új szervezeteken kellene számonkérni, hanem azokon, akik semmit nem tettek a korábbi átláthatatlan rendszer megtisztításáért, most viszont a partvonalról fütyülnek be a pályára.

A takarékszövetkezeti szektor átalakulóban van, egy a korábbinál biztonságosabb szektor létrehozása érdekében most kell felfedni és megoldani a korábbi problémákat. Az integrációs szervezet azért döntött az orgoványi takarékszövetkezet kizárásáról, mert a hatóságokat félrevezető, a törvényi előírásokat súlyosan megsértő, a betétesek megtakarításait kockáztató hitelintézetnek nincs helye a takarékszövetkezetek megújuló együttműködésében.

A most formálódó integráció egyik legfőbb célja, hogy egy átlátható, és minden eddiginél biztonságosabb rendszer jöjjön létre, amely kettős védelmet nyújt a takarékszövetkezetek betéteseinek. Ez a rendszer már alakul, de még messze nem állt fel, és majd csak a jövő évtől kezd el működni.

A szektorban év végéig kiépülő garanciaközösség révén az ügyfelek megtakarításaiért, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) védőernyőjén felül, a jövőben a takarékszövetkezetek teljes vagyonukkal állnak majd helyt. Ennek anyagi fedezetét biztosítja, hogy a Magyar Állam tavaly 136 milliárd forintot juttatott a szektorba. A garanciaközösség kiépítése már elindult, június 17-től már 20 tagja van, és az év végéig minden olyan takarék csatlakozik, amely megfelel a garanciaközösség feltételeinek. 

header.jpg

Szólj hozzá