Az SZHISZ üdvözli az Alkotmánybíróság döntését


2014. júl 02. írta: Magyar Takarék

A Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) örömmel üdvözli, hogy az Alkotmánybíróság ma döntést hozott a takarékszövetkezetek integrációjával kapcsolatban az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség és számos takarékszövetkezet, valamint magánszemélyek által tett kezdeményezések kapcsán, és néhány kisebb kifogástól eltekintve szabad utat engedett a takarékszövetkezeti integrációnak.

Az SZHISZ kiemeli, hogy a törvény konstrukcióját nem kifogásolta az Alkotmánybíróság, és az Alkotmánybíróság által a törvény kapcsán megfogalmazott aggályok a takarékszövetkezeti integráció működését sem érintik lényegesen. Külön üdvözli az SZHISZ, hogy a döntés nyomán kibontakozhat az egyetemlegesség rendszere[1], és ezzel az egyetemlegesség rendszerébe bekerült takarékszövetkezetek és szövetkezeti bankok a keresztgaranciarendszer védelmében kezelhetik ügyfeleik betéteit. Az SZHISZ mindenben eleget fog tenni az Alkotmánybíróság követelményeinek, és a minta alapszabállyal kapcsolatos alkotmányos követelménynek megfelelően fogja kialakítani az új minta alapszabályokat is.

A mai döntés alapján az SZHISZ reméli, hogy az Alkotmánybíróság további két (veszprémi és fővárosi) egyedi alkotmányossági panasz vonatkozásában hozandó döntése nyomán heteken belül pont kerül a takarékszövetkezeti szektor átalakulásával kapcsolatos jogviták végére és végre megkezdődhet minden takarékszövetkezet és szövetkezeti bank és az OTSZ bevonásával a takarékszövetkezetek tulajdonosainak és ügyfeleiknek is hasznos építő munka és lehetővé válik, hogy a hazai szövetkezeti hitelintézetek az integrációs törvényben lefektetett célok mentén rövid időn belül egységes, minden eddiginél biztonságosabb, az ügyfeleiknek korszerű pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó, versenyképes pénzügyi csoporttá váljanak.

[1] Jelenleg 18 takarékszövetkezet és bank része az egyetemlegességnek a Takarékbankon és az SZHISZ-en kívül. Ezek a Kaposmenti Takarékszövetkezet, a Pannon Takarék Bank Zrt. Örkényi Takarékszövetkezet, Téti Takarékszövetkezet,a Tompa Takarékszövetkezet, az Érdi Takarékszövetkezet, a Hajdú Takarékszövetkezet, a Hatvani Takarékszövetkezet, Hungária Takarékszövetkezet, Kápolnásnyéki Takarékszövetkezet, Kinizsi Bank Zrt., Lövői Takarékszövetkezet, Mohácsi Takarék Bank Zrt., Pannonhalmai Takarékszövetkezet, Szentgáli Takarékszövetkezet, Szigetvári Takarékszövetkezet, Vámosgyörki Takarékszövetkezet, Zalavölgyi Takarékszövetkezet.  2014. december 10-éig kell jogszabály alapján a többi szövetkezeti hitelintézet felvételéről dönteni,

header.jpg

 

Szólj hozzá