Újabb tizenhárom szövetkezeti hitelintézet a keresztgarancia-rendszerben


2014. jún 16. írta: Magyar Takarék

December 10-éig létrejön a takarékszövetkezetek egyetemleges kockázati közössége

A Takarékbank Igazgatósága 2014. június 7-i hatállyal újabb tizenhárom szövetkezeti hitelintézetre vonatkozóan bocsátotta ki az integráció egységes kockázatkezelési szabályzatait. A döntés értelmében a Takarékbank, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) és immár 18 hitelintézet ezentúl egyetemlegesen felelnek egymás kötelezettségeiért. Ezzel újabb szakaszba lépett annak az országos kockázati közösségnek a kiépítése, amelyhez az integráció tagjai 2014. december 10-éig folyamatosan csatlakoznak majd, és amelynek révén a takarékszövetkezetek ügyfeleinek megtakarításai minden eddiginél nagyobb biztonságban lesznek. 

A szövetkezeti hitelintézeti integráció tagjai között fokozatosan életbe lépő keresztgarancia-rendszerrel lehetővé válik, hogy az ország bármely szövetkezeti hitelintézeténél elhelyezett betétekért bármely más takarékszövetkezet is helyt álljon és viszont. Az egyetemlegesség fokozatos létrehozásával a teljes integráció tőkeereje és likviditása a rendelkezésre áll majd az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által biztosított betéteken felüli megtakarítások védelmére is. Ennek anyagi fedezetét biztosítja, hogy az állam tavaly 136 milliárd forinttal növelte meg a szövetkezeti hitelintézetek szavatoló tőkéjét és létrehozta a szövetkezeti hitelintézetek új Tőkefedezeti Alapját. Így minden korábbinál jóval nagyobb biztonságban lesznek a takarékszövetkezetek ügyfeleinek megtakarításai, hiszen azokért – az OBA mellett – az összes szövetkezeti hitelintézet, a Takarékbank és az Integrációs Szervezet teljes vagyonával áll majd helyt.

A szövetkezeti hitelintézeti integráció teljes körű, egyetemlegességen alapuló kockázati közössége az év végéig fokozatosan épül ki az egységes kockázatkezelési szabályzatok (Kockázati Stratégia, Hitelkockázat-kezelési Szabályzat, Ügyfél- és Partnerminősítési Szabályzat, Likviditási Kockázatkezelési Szabályzat, és Befektetési Szabályzat), folyamatos bevezetésével. A Takarékbank Igazgatósága folyamatosan – de legkésőbb 2014. december 10-éig – dönt arról, hogy mely időponttól bocsátja ki az adott szövetkezeti hitelintézet számára az egységes kockázatkezelési szabályzatokat, illetve hogy az adott szövetkezeti hitelintézet mely időponttól keletkezett kötelezettségeire terjed ki az egyetemlegesség.

Az egyetemleges felelősség alapján működő kockázati közösség létrejötte a nagyobb biztonság mellett az európai jogszabályok alapján jelentős kedvezményeket biztosít az integráció tagjainak az idén életbe lépett és a korábbiaknál lényegesen szigorúbb tőketartási követelmények, az úgynevezett bázeli irányelvek – CRD IV/CRR – alapján.  A kockázati közösség tagjai eszerint nem egyedi, hanem összevont alapon tudnak megfelelni a jogszabály egyes előírásainak. A keresztgarancia-rendszer kiépítése kulcsfontosságú feltétele a szövetkezeti hitelintézetek egységes piaci fellépésének, piaci bővülésének, mivel lehetővé teszi a szektorban lévő tőkének a jelenleginél jóval hatékonyabb, csoport szintű felhasználását. Az új, hatékony működési modell révén az ország egyik legnagyobb hálózatával és piaci részesedésével rendelkező pénzügyi szolgáltatója jöhet létre.

header.jpg

Szólj hozzá