Egyre optimistábbak a magyar vállalatok


2014. jún 13. írta: Magyar Takarék

A cégek háromnegyede tervez valamilyen beruházást

Idén tavasszal már a magyar vállalkozások 78,5 százaléka tervezett fejlesztést, a beruházási kedv növekedése mindhárom vállalti szegmensben – mikro-, közép- és nagyvállalati általánosnak mondható – derül ki a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) friss felméréséből. Az MFB 2014. tavaszi konjunktúra mutatójának értéke új csúcsra, 59,9 pontra emelkedett (a száz pontos skálán először ment 50 pont fölé),  ami az elemzés módszertana alapján javuló gazdasági keretfeltételeket és optimista várakozásokat jelent.

A 2014. tavaszi felmérés optimizmusra okot adó eredménye többek között annak is köszönhető, hogy a vállalatok szerint kedvezően alakulnak a makrogazdasági folyamatok. 2013 második negyedéve ótaéves szinten folyamatosan növekvő ütemben bővülnek a hazai beruházások, valamint a vállalati szándékok és tervek azt mutatják, hogy ez a dinamika továbbra is gyorsuló tendenciát mutat – olvasható az MFB elemzésében.

Míg 2013 őszén a cégeknek 72,7 százaléka, 2014 tavaszán már 78,5 százaléka tervezett fejlesztést a felmérést követő évben. Mindhárom szektorban: a mikro-, közép- és nagyvállalati szegmensben is általánosnak mondható a beruházási kedv növekedése.

A külső körülmények javulása is megerősíti a bővítési és korszerűsítési szándékot, mivel a fő akadályt jelentő piaci bizonytalanság, saját forrás hiánya, szűkös hitelkínálat és magas hitelkamatok, valamint az alacsony kereslet a vállalatok tapasztalatai szerint évről-évre csökkenő, így lehetőség nyílik az eddigi elmaradt, elhalasztott beruházások pótolására.

Támogató jelleggel bír a beruházások és a gazdasági növekedés szempontjából a külpiacok és a beruházási kedv élénkülése, valamint a finanszírozási források árának csökkenése és kínálatának bővülése, amely 2014 tavaszán három éves szintre növelte a hazai vállaltok forrásbevonási kedvét. Az előrejelzések szerint a cégek a hitelezési körülmények további kedvező változásával – a hitelkínálat bővülésével és a kamatok csökkenésével – számolnak a jövőre nézve is.

Az MFB elemzése szerint széles körűnek tekinthető a forrásigény erősödése, hiszen 2013 ősze óta a mikro-, a közép- és a nagyvállalati szektorban, valamint az agrárium és az ipar területén is növekedett a finanszírozás iránti kereslet a cégek részéről. A 2011 ősze és 2014 tavasza közötti időszakban 21,1 százalékról 35,9 százalékra emelkedett a határozott forrásbevonási tervekkel rendelkező cégek aránya. 

Rekord alacsony a pénzromlás üteme

Az MFB kérdőíves kutatásának eddigi történetében még soha nem ért el ilyen alacsony szintet (42,2 százalék) a működési keretrendszert kedvezőtlennek ítélő cégek aránya, ami annak is köszönhető, hogy a felmérést megelőző egy év változásait a relatív többség (44,3 százalék) kedvezőnek értékelte. A következő 12 hónapban a vállalatok átlagosan 1,7 százalékos GDP-növekedéssel számolnak, illetve a fogyasztói árak 2,4 százalékos emelkedését várják. Ez utóbbi azt jelenti, hogy egyrészt a pénzromlás ütemének négy évtizedes rekord alacsony szintre történő lassulása egyre inkább lehorgonyozza a várakozásokat, másrészt a még csak éledező belső kereslet csak korlátozott teret hagy a vállalati áremeléseknek. A visszafogott kínálati oldali inflációs nyomás hosszabb távon is támogathatja az MNB laza monetáris politikáját.

 

header.jpg

 

Szólj hozzá