Elutasította a törvényszék az OTSZ keresetét


2014. máj 30. írta: Magyar Takarék

A Fővárosi Törvényszék szerint a kereset figyelmen kívül hagyta a Takarékbank alapszabályát.

Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) május 15-én pert indított a Takarékbank Zrt. április 25-i közgyűlésén hozott határozatok és ezen belül az átváltozó kötvény kibocsátására vonatkozó határozat tárgyában. Az OTSZ azért indított pert, mert jogellenesnek tekintette azt a – részvényesek 73 százalékának támogatásával és 10 százalék tartózkodás mellett elfogadott – határozatot, amely a Magyar Takarék Zrt. számára 600 millió forint értékű átváltozó kötvény lejegyzését tette lehetővé. A Szövetség szerint a határozatok nem feleltek meg a Takarékbank alapszabályának.

A Fővárosi Törvényszék az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség keresetét 2014. május 22-ei végzésében idézés kibocsátása nélkül elutasította, mivel a Törvényszék szerint a kereset figyelmen kívül hagyta a Takarékbank alapszabályát.

Az OTSZ-nek nem először akadt gondja a Takarékbank alapszabályával. A bank állami részvénycsomagjának értékesítésére januárban kiírt pályázaton a Szövetség olyan konstrukció keretében kívánt pályázni, ami nem vette figyelembe a bank Alapszabályának részvényvásárlásra vonatkozó rendelkezését. A bank még tavaly nyáron elfogadott alapszabálya szerint ugyanis az OTSZ, mint „nem gazdálkodó szervezet” Harmadik Személynek minősül, ezért a Szövetség közvetlen pályázata esetén ötvenszer nagyobb összegért vásárolhatta volna meg a részvényeket, mint a takarékszövetkezetek. Valószínűsíthető, hogy ha az OTSZ-ben ismerték volna az alapszabály ezen rendelkezését, nem ezt a pályázati megoldást választották volna. Hiszen, mint azt a pályázatra beérkezett érvényes ajánlat is mutatja, a takarékszövetkezeteknek projektcéget alapítva lett volna lehetőségük pályázni. Ezt a megoldást takarékszövetkezeti vezetők fel is vetették a Szövetség elnökségi ülésén, azonban az elnökség akkor elvetette a javaslatot és az OTSZ közvetlen tulajdonszerzésének lehetőségét biztosító pályázati forma mellett döntött. 

Szólj hozzá