Az Alkotmánybíróság megszüntette a veszprémi bíró által kezdeményezett eljárást


2014. máj 29. írta: Magyar Takarék

2014. május 27-én az Alkotmánybíróság megszüntette azt az eljárást, amelyet a Veszprémi Törvényszék Cégbírósága egyik bírájának kezdeményezésére indított a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról és egyes gazdasági tárgyú jogszabályok módosításáról szóló törvénnyel, valamint a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény néhány bekezdésével összefüggésben – írja a napi.hu. 

Mint ismeretes, a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvény nyomán a takarékszövetkezeteknek új, egységes alapszabályt kellett elfogadniuk ahhoz, hogy az integráció megújult rendszerében működni tudjanak. A veszprémi bírónő - három Veszprém megyei szövetkezeti hitelintézet alapszabály-módosításának bejegyzésére irányuló kérelmét felfüggesztve - még tavaly novemberben döntött úgy, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul, minthogy az Alaptörvénybe ütközőnek vélte a törvények egyes rendelkezéseit.

A bírónő korábban a zirci takarékszövetkezet esetében bejegyezte az új szövetkezeti integrációs törvénynek megfelelően készült alapszabályt, ám röviddel ezután mégis felfüggesztette három másik takarékszövetkezetnek a zirci takarékszövetkezetével gyakorlatilag szó szerint megegyező változásbejegyzési kérelmét, és ekkor fordult az alkotmánybírósághoz.

Mivel azonban a három érintett takarékszövetkezet működését napi szinten akadályozta az a bizonytalanság, hogy a közgyűlésen elfogadott alapszabályuk bejegyzését a cégbíróság bizonytalan időre felfüggesztette, az érintett takarékszövetkezetek kérelmezték a bírónőnél, hogy döntését változtassa meg: folytassa az eljárását, és az AB-hez eljuttatott alkotmányossági indítványa ellenére jegyezze be az alapszabály-módosításokatA cégbíróság végül 2014. januárjában eleget tett a három takarékszövetkezet kérésének, és eredeti végzését megváltoztatva bejegyezte a módosított alapszabályokat a cégnyilvántartásba. Ezzel a cégbíróság eljárása befejeződött.

Az Alkotmánybíróság mostani végzése ennek a fejleménynek a következményeit vonta le. A végzés utal rá, hogy a bíróságok csak az előttük folyamatban lévő ügyekben kérhetik az Alkotmánybíróság döntését, és ha így tesznek, saját eljárásukat fel kell függeszteniük. A Veszprémi Törvényszék Cégbírósága ugyanakkor az indítványának beadását követően befejezte az eljárást és bejegyezte a kért módosításokat. A cégbíróság előtt tehát hónapok óta nincs folyamatban eljárás, így a három takarékszövetkezet ügyében született alkotmánybírósági indítványok okafogyottá váltak, aminek az alkotmánybírósági eljárás megszüntetése szükségszerű következménye.

Az Alkotmánybíróság döntését követően valamennyi takarékszövetkezet a takarékszövetkezeti integrációt megteremtő törvény szerinti alapszabály szerint működhet, az alapszabályok bejegyzésének jogszerűsége többé nem vitatható. 

A napi.hu által megkérdezett Alkotmányjogász szakemberek véleménye szerint, bár az Alkotmánybíróság tegnap publikált döntése nem dönti el a takarékszövetkezeti integrációs törvénnyel kapcsolatos valamennyi alkotmányos panaszt, de azt világosan jelzi, hogy az alkotmánybíróság áttekintette az elé került nagyszámú beadványt és azokkal kapcsolatban hamarosan döntésre jut.

forrás: napi.hu

header.jpg

Szólj hozzá