Újra nyereséges az MFB


2014. máj 23. írta: Magyar Takarék

Az utóbbi évek veszteséges működése után a 2013-as esztendőt nyereséggel zárta az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) - 3 milliárd forint adózás utáni nyereséget ért el, az adózás előtti eredmény pedig 5,4 milliárd forint volt.

Nagy Csaba, az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. vezérigazgatója budapesti sajtótájékoztatójukon elmondta, hogy az MFB csoport a 2010. évi kormányváltás óta 11 milliárd forint költségcsökkentést ért el, és újabb elemzéseivel további 6,9 milliárd forint megtakarítás lehetőségét tárta fel. A rossz és kétes hitelek volumene 13 százalékkal csökkent. A vezérigazgató beszámolójában kiemelte, hogy a forrásokat a bank a tőkepiacról vonta be és végrehajtotta az első amerikai dollár kötvénykibocsátást. A tavaly a lejárt források értéke meghaladta a 800 millió eurót, pótlásukat úgy valósították meg, hogy 750 millió amerikai dollárnyi kötvényt bocsátottak ki és 80 millió euró hitelt vettek fel az EIB-től, az amerikai dollár kötvény ellenértékét euróra cserélték. Mindeközben folyik egy 150 milliárd forint értékű kötvényprogram előkészítése a Takarékbankkal, valamint idén várható egy új tranzakció is: a Kínai Fejlesztési Banktól egymilliárd euró összegben akarnak forrást beszerezni. A vezérigazgató a csoporthoz tartozó MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. (MV Zrt.) tevékenységével kapcsolatban kiemelte, hogy az Új Széchenyi Program keretében hitelt, hitelgaranciát, kockázati tőkét kínálnak a kisvállalkozói szférának, mégpedig pályázati úton, ennek révén 2013 végéig összesen 233 milliárd forint forrást helyezek ki, összesen 16 700 vállalkozáshoz.

Az MFB tervei szerint idén 8,5 százalékkal tudják majd növelni a hitelportfóliójukat, a szükséges források kapcsán pedig az év második felében európai partnereiknél terveznek tőkebevonást.

header.jpg

Szólj hozzá