Az MNB jóváhagyta a Takarékbank részvényeinek értékesítését


2014. máj 14. írta: Magyar Takarék

A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa május 9-én hozott határozatában engedélyezte, hogy a Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási Zrt. 50 százalékot elérő mértékű (54,83%) közvetlen befolyásoló tulajdonrészt szerezzen a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.-ben a 2014. március 10-én megkötött szerződés szerint.  

A kormány még 2013 decemberében döntött arról, hogy a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. és a Magyar Posta Zrt. a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.-ben fennálló törzsrészvény tulajdonukat nemzetközi pályázat keretében értékesítsék. Az összesen 54,83 százalékos tulajdoni hányadot kitevő állami részvénycsomag értékesítésére idén januárban kiírt pályázat eredményesen zárult, így a szövetkezeti hitelintézetek többségi – mintegy 75 százalékos – tulajdonában lévő Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási Zrt. 2014. március 10-én megkötötte az adásvételi szerződést az MFB-vel és a Magyar Posta Zrt.-vel a részvénycsomag adásvételéről.

A Magyar Takarék Zrt. célja a részvények megszerzésével az volt, hogy a Takarékbank többségi tulajdona ismét a szövetkezeti hitelintézetek kezébe kerüljön: a tranzakció sikeres zárása esetén a szövetkezeti hitelintézetek és azok vezetőinek közvetlen és közvetett tulajdona a Takarékbank Zrt.-ben meghaladja majd a 85 százalékot. Vida József, a Magyar Takarék Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek még korábban elmondta: céljuk, hogy egy üzletileg és informatikailag versenyképes, az ügyfeleknek kiemelt biztonságot nyújtó, a magyar vidéket, a kis- és középvállalkozásokat is helyzetbe hozó, végső soron a magyar gazdaság növekedését elősegítő hazai pénzügyi csoport jöjjön létre.

A Takarékbank állami tulajdonrészének értékesítése egyelőre a Magyar Nemzeti Bank mostani pozitív döntése ellenére sem zárulhat le teljes körűen. Mint ismeretes, a Fővárosi Törvényszék április 18-ai végzésében az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) által a Magyar Állam és további öt alperessel szemben indított kártérítési perben átmenetileg megtiltotta a Magyar Postának a tulajdonában álló Takarékbank-részvények átruházását.

header.jpg

 

Szólj hozzá