Kettős mérce a Népszabadságnál


2014. már 26. írta: Magyar Takarék

Helyreigazítást kért a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) a Népszabadságtól, amiért a lap hétfőn címoldalán közölt valótlan állítást a Takarékbank-pályázattal kapcsolatban, megkérdőjelezve az Integrációs Szervezet eljárásának szabályszerűségét. A Népszabadság másnap – a kilencedik oldal alján „eldugva” – közölte az SZHISZ helyreigazítási kérelmének információtartalmát, amivel gyakorlatilag elismerte, hogy valótlanságokat állított. A történtek nyomán ismét a színre lépett Dávid Ferenc VOSZ főtitkár, aki a Népszabadság valótlanságait egy újabb baloldali média show keretében ismételgeti: úgy tűnik, őt a tények nem zavarják a tisztánlátásban.

Árnyékra vetődött a Népszabadság, amikor a hétfőn közölt „Engedély nélkül szerződtek a takarékszövetkezetek” című cikkében egy, a cégbíróság számára kiállított igazolást hozzájárulásnak nézett, majd ennek nyomán címlap sztorit dagasztott egy nem létező ügyből. A Magyar Takarék Zrt. szövetkezeti hitelintézeti tulajdonosainak ahhoz, hogy tulajdont szerezzenek a társaságban, a jogszabályok szerint hozzájárulást kellett volna kérniük az SZHISZ-től – írta a Népszabadság, majd hivatkozva a cégbíróságnak készült, március 12-én kelt igazolásra – azt állította: „a dokumentum szerint csak két nappal azután kaptak engedélyt az érintett takarékszövetkezetek arra, hogy beszálljanak a Magyar Takarékba, miután a társaság aláírta az MFB-vel és a Magyar Postával az adásvételi szerződést a Takarékbank többségi részvénycsomagjának megvásárlásáról.”

Csakhogy ez nem igaz. Az említett dokumentum ugyanis nem hozzájárulás, hanem egy, a cégbíróság számára utólag kiállított igazolás volt, a Magyar Takarék Zrt.-ben érintett takarékszövetkezetek pedig már a Társaság tőkeemelése előtt, még januárban kérték és meg is kapták az SZHISZ engedélyét a tulajdonszerzésükhöz. Az SZHISZ-t is támadó – közvetve a jogszabályok be nem tartását számon kérő – valótlan állítások miatt a Szervezet az alábbi helyreigazítás – a megjelent cikkel azonos helyen, azaz a címlapon való – közzétételét kérte a Népszabadságtól.

helyreigazítás.JPG

A Népszabadság - nyilván az SZHISZ helyreigazítási kérelmére reagálva - másnapi számában közölte az Integrációs Szervezet állásfoglalását, amely tényszerűen cáfolta a lap korábbi állításait. Ezzel a Népszabadság közvetve elismerte: valótlanságokat írt az ominózus cikkben.

A Népszabadság valótlan cikke nyomán ismét megszólalt Dávid Ferenc VOSZ főtitkár, természetesen ezúttal is a szövetkezeti hitelintézetek érdekvédelmének "bajnokaként", aki a Népszavának, az ATV-nek és a Klubrádiónak is elismételte a Népszabadság valótlanságait. A VOSZ főtitkára emellett – egy szakmai szervezet főtitkárához méltatlanul és mindössze másfél héttel a választások előtt - ismét politikai terepre lépett, amikor kijelentette: mindez „nem lehet véletlen, még a választások előtt biztosítani akarták az Orbán Viktor által már többször is elmondottakat, miszerint többségi magyar tulajdonú bankszektor-ra van szükség.”

Kíváncsian várjuk, Dávid Ferenc elnézést kér-e majd az érintettektől (akik szintén szövetkezeti hitelintézetek ugyebár), most, hogy a Népszabadság már közvetve elismerte: valótlanságokat állított.

Szólj hozzá