Idén is keresik a takarékszövetkezetek borát


2014. már 14. írta: Magyar Takarék

Idén április 14-ig lehet nevezni a XVI. Országos Takarékszövetkezeti Borversenyre, amely az ország második legrangosabb bormustrájának számít. Tavaly 126 takarékszövetkezeti kapcsolatokkal rendelkező – közöttük több, országosan is ismert – bortermelő és borászat összesen 281 tételt nevezett a versenyre. A takarékszövetkezetek bormustrája elsősorban a kis pincészetek, bortermelők motiválását és termelési színvonaluk emelését szolgálja, ezért több érmet osztanak ki, mint más, bejegyzett országos versenyeken. Rendhagyónak mondható az is, hogy a versenyre hordós mintákkal is lehet nevezni. 

A takarékszövetkezeti vezetők tavaly a Bodri Pincészet 2009-es évjáratú Szekszárdi Optimus Gold borát és a Szöllősi Pincészet Kft. 2011-es Neszmélyi Magnus Cuvée-jét választották a Takarékszövetkezetek Borának. Emellett persze a szakértő zsűri érmekkel és oklevelekkel díjazta a legjobb borokat. 

borverseny-0004_-_www.elfoto.hu_IMG_7117.JPG

De ki nyeri el idén a megtisztelő címet?

2014. április 14-ig nevezhetnek a Szövetkezeti Hitelintézeti Integráció ügyfélkörébe tartozó borászatok és pincészetek a XVI. Országos Takarékszövetkezeti Borversenyre.

Az ország második legrangosabb bormustrájának számító versenye iránt évről-évre nő az érdeklődés. Tavaly 126 takarékszövetkezeti kapcsolatokkal rendelkező – közöttük több, országosan is ismert – bortermelő és borászat összesen 281 tételt nevezett be, ennek 69 százalékát díjazták valamilyen elismeréssel. Egyenlő arányban neveztek fehér- és vörösborokat (43-43 százalékban), 11 százalékot tettek ki a rozék, valamint 3 százalékban érkeztek pezsgők a megmérettetésre. Az indulók számát tekintve a Takarékszövetkezeti Borverseny a legnagyobb országos megmérettetések közé tartozik, de célja speciális: elsősorban a kis pincészetek, bortermelők motiválását és termelési színvonaluk emelését szolgálja, ezért nagyobb az érmek száma, mint más, bejegyzett országos bormustrák esetében. Szokatlannak számít az is, hogy a versenyre hordós mintákkal is lehet nevezni. Ennek a részvételi aránya évről-évre magasabb, jelezve, hogy a legkisebb pincészetek közül is sokan vállalkoznak a szakmai megmérettetésre. A takarékok által finanszírozott borászatok fejlődése a borversenyre beérkező tételek növekvő számán is lemérhető, hiszen a megmérettetésen kizárólag a takarékokkal partneri kapcsolatban lévő borászatok és pincészetek indulhatnak.

A bormustra szakmai színvonalának záloga idén is a takarékszövetkezeti szektor által felkért rendező, a Magyar Szőlő és Borkultúra Nonprofit Kft., amely a nemzetközi sztenderdek alapján minősíti a benevezett tételeket. A verseny egyúttal a minőségfejlesztés eszköze is, a borok bírálatakor az esetleges hibákra is felhívják a borászok figyelmét.

2013-ban a benevezett több mint 120 borász és pincészet közül a legrangosabb díjnak számító nagy aranyérmet a Matias Borászat Kft. Villányi Cabernet Franc bora, Pálinkás Attila Abasári Olaszrizling tétele, Sajgó Krisztina 5 puttonyos Tokaji Aszúja, a Tolcsva Bor Kft. Tokaji Aszú Esszenciája, a Törley Kft. Chardonnay Brut-ja és a Wekler Családi Pincészet Szekszárdi Cabernet Franc tétele kapta. 

A versenyen egy mintával a Szövetkezeti Hitelintézeti Integráció minden ügyfele ingyenesen indulhat, mindössze a takarékszövetkezet aláírásának és bélyegzőjének a feltüntetése szükséges a jelentkezési lapon. A további minták nevezési díja 8.500 Ft + 27% Áfa (bruttó 10.795 Ft).

A nevezésről és a versenyről további információt ide kattintva talál. 

Szólj hozzá