Szakad az OTSZ


2014. feb 24. írta: Magyar Takarék

Egymást követik a felmondások az Országos Takarékszövetkezeti Szövetségben

A takarékszövetkezeti szektor és a tagság érdekeivel ellentétesnek tartják az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elmúlt hónapokban folytatott negatív sajtókommunikációját, amellyel nem tudnak azonosulni – többek közt ezért mondott le a napokban az OTSZ több vezető állású tisztségviselője, köztük egy elnökségi tag, a felügyelőbizottság elnöke és egyik tagja. Takarékszövetkezeti vezetőktől származó értesüléseink szerint a múlt héten Varga Antal az OTSZ ügyvezető igazgatója is felmentését kérte. 

A Magyar Takarék Blognak Sebestyén István a felügyelőbizottság elnöke, Pénzes Lászlóné felügyelőbizottsági tag és Vida József elnökségi tag is megerősítette felmondásának tényét, utóbbi kettő a Szövetségnek küldött levelét is eljuttatta hozzánk. A két vezető indoklásában leszögezte: nem szolgálja a takarékszövetkezeti szektor érdekeit az OTSZ , illetve a VOSZ elmúlt hónapokban folytatott kommunikációja, azzal azonosulni és egyetérteni nem tudnak, ezért döntöttek a felmondás mellett.  „A VOSZ-hoz kiszervezett, de az OTSZ-nek tulajdonítható negatív kampány jelentősen csorbítja a hazai takarékszövetkezeti rendszerbe vetett betétesi, részjegyesi bizalom fenntartását, a Szövetség a megfogalmazott véleményével a másképp gondolkodókat szektoron belüli ellenségnek kiálltja ki” – írja alább is olvasható levelében Vida József. Így a megkezdett folyamat lejáratása a szektor ellehetetlenülését eredményezi – fogalmaz.

A jogszabályi környezet folyamatos negatív színben feltüntetése figyelmen kívül hagyja, hogy annak 80 százalékát Integrációs Stratégia néven korábban maga az OTSZ is elfogadta – írja  Vida –, hozzátéve, hogy a Szövetség ráadásul 2010 óta maga is folyamatosan kérte mind a kormányzat kiemelt támogatását, mind a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a Magyar Posta szerepvállalását a szektorban. Az MFB Takarékbankban való 2012-es tulajdonszerzése pedig nem történhetett volna meg az OTSZ hathatós közreműködése nélkül, minthogy a DZ Bank kivásárlásakor a takarékszövetkezetek lemondtak elővásárlási jogukról.

Vida arra is felhívja a figyelmet, hogy az elmúlt időszakban az OTSZ által ellátott érdekképviseleti feladatok nincsenek arányban a takarékszövetkezetek összesen több százmillió forintos éves befizetéseivel. Fontos feladatok pedig lennének, a Szövetség segíthetné a takarékszövetkezetek jogszabályi megfelelését és működését, továbbá az oktatást is fel kellene vállalnia, „hiszen az élet a jogszabályváltozással nem állt meg” – írja levelében. Azt is kifogásolja, hogy míg a takarékokat körültekintő gazdálkodás és visszafogott költés jellemzi, addig az OTSZ szórja a pénzt, a tagság céljait nem szolgáló negatív sajtókampányon kívül más tevékenységet nem folytat, a Szövetség ügyvezetése mégis prémiumban részesült.

A Takarékbank értékesítéséről szólva Vida kifejti, hogy több konstrukcióra is lehetőség volt ahhoz, hogy a szektor érvényes pályázatot adjon be, igaz, annak elkészítése sok munkát és időráfordítást igényelt volna. Az OTSZ vezetése sajnos a legegyszerűbb megoldást választotta, noha a Takarékbank alapszabálya nyár óta ismert volt. Az Alapszabály kisbefektetőket védő rendelkezéseit január közepéig az OTSZ sem vitatta, ha azt kellőképpen ismeri, nem vitte volna tévútra a szektort. Elkövetett stratégiai hibáját palástolandó a Szövetség támadásba ment át, az azóta folytatott magatartása, kommunikációja minden, a szektorra jellemző ésszerűséget, megfontoltságot nélkülöz és kizárja az Integrációs Szervezettel való együttműködés elvi lehetőségét is. Vida szerint ma már gyakorlati együttműködésre és közös gondolkodásra lenne szükség a hatékony közös szabályozottság megteremtése érdekében.

Sebestyén István, az OTSZ felügyelőbizottságának most lemondott elnöke szerint a szektorban jelenleg zajló folyamatok nagymértékben megnövelik mind a szektor, mind az egyes a takarékszövetkezetek versenyképességét, elérhető közelségbe hozzák a korábbi üzleti együttműködés kitűzött céljait.

Vida József levele

vj_01.JPG

vj_02.JPG

vj_03.JPG

 Sebestyén István levele

si_level.JPG

 

-

Szólj hozzá

integráció