Megvan a PénzSztár: egri diákok tudnak legtöbbet a pénzügyekről


2013. dec 20. írta: Magyar Takarék

Az egri középiskolások nyerték az Első Országos Középiskolai Pénzügyi-Gazdasági Versenyt, a Pénzsztárt. A takarékszövetkezeti szektor kezdeményezésére nyár elején meghirdetett verseny a középiskolás diákok általános pénzügyi-gazdasági műveltségének, tájékozottságának felmérését és ismereteinek bővítését tűzte ki céljául.

A vártnál is nagyobb, országos méretű érdeklődés mutatkozott a középiskolások körében, hogy hazánkban első alkalommal összemérjék tudásukat a pénzügyi-gazdasági kérdésekről: összesen 1120 csapat regisztrált verseny honlapján, a 4480 résztvevő játékos 320, köztük 3 határon túli iskolából készült fel a vetélkedőre, amely játékosan, interaktív formában vezette be a fiatalokat a mindennapi életüket átfogó és meghatározó pénzügyi ismeretek világába.

A versenyre a középiskolai tanulmányaikat a 2013/14-es tanévben folytató, 14–20 éves diákok négyfős csapatokkal jelentkezhettek, ahol a korosztályuknak megfelelő szintű, játékos műveltségi feladatokat kellett megoldaniuk. Az első alkalommal megrendezett országos vetélkedő októberben, egy többfordulós internetes előselejtezővel indult, ami után 895 csapat kezdhette meg a valódi vetélkedést.

A megyei selejtezők, majd a regionális döntőket követően a PénSztár vetélkedő országos elődöntőjébe 7 csapat jutott tovább, míg végül 4-en maradtak, akik megmérkőzhettek a december 19-én megrendezett, országos döntőben. Az első helyezésnek az egri Neumann János Középiskola és Kollégium örülhetett, a csepregi Nádasdy Tamás Közgazdasági, Informatikai, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium lett a második, a pécsi Janus Pannonius Gimnázium a harmadik, míg a negyedik helyezést a békéscsabai Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium szerezte meg. A verseny fődíja fejenként 100 ezer forint és egy-egy okostelefon volt, de emellett rengeteg kiadványnak, és további értékes ajándéknak örülhetett a döntő minden résztvevője.

„Nem tudunk szinte semmit"

A gyerekek számára a verseny egy kihívás, hiszen amellett, hogy a nyeremények igen értékesek, a több hónapos közös munkával nemcsak a tudásuk gyarapodik, hanem rendkívül fontos élményeket, tapasztalatot is szereznek – mondta Körmendi Boros Krisztina, a csepregi csapat szakmai felkészítő tanára. A békéscsabai Polyák Ádám szerint a megmérettetés során kiderült számukra, hogy „mennyire nem tudunk szinte semmit", ám verseny közben is rengeteget sikerült tanulniuk a pénzügyekről. Ez is lenne a fő cél, hiszen elmondása szerint a csapat összes tagja a pénzügyi szektorban dolgozna a későbbiekben, így a most megszerzett tudást biztosan hasznosítani fogják a későbbiekben is.

A kezdeményezés fontosságát felismerve számos szakmai támogató csatlakozott a TakarékBank Zrt., az Integrációs Szervezet, az OTSZ és a Fundamenta Lakáskassza, valamint a SIGNAL Biztosító mellé. A teljesség igénye nélkül a Diákhitel, a BÉT, a HVG és a PWC még nagyon sok más cég és szervezet is ajánlott fel díjakat, ösztöndíjakat, a fiatalokat segítő gyakorlati lehetőségeket, tárgynyereményeket vagy más egyéb támogatást a vetélkedő lebonyolításához.

Nagy az igény a pénzügyi oktatás fejlesztésére

A középiskolások pénzügyi tudásának fejlesztése két éve merült fel bennünk, akkor még csak egy pénzügyi prezentációt tartottunk 50 oktatási intézménynek, ez jutott el mára odáig, hogy megrendezhettük a PénzSztár verseny döntőjét – mondta Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke, a vetélkedő ötletgazdája.

Több, a közelmúltban végzett felmérés – köztük a TakarékBank saját kutatásai szerint is – a fiatalok igénylik, hogy több információ jusson el hozzájuk, hiszen saját pénzügyi tudatosságukat sem tartják megfelelőnek – mondta Vojnits Tamás, a TakarékBank Zrt. igazgatóságának elnöke, aki szerint a cél az, hogy az utánunk jövő generáció sokkal felkészültebb, tudatosabb legyen a pénzügyekben. A program szükségességét hangsúlyozta Szabó Levente, a TakarékBank vezérigazgatója is, aki szerint nemcsak a fiatalok, de a társadalom egészére is jellemző, hogy viszonylag alacsony szinten van a pénzügyi tudatosságuk, pedig minél több ilyen tapasztalattal, tudással bírnak, annál könnyebben igazodnak el a későbbiekben nemcsak a pénzügyekben, hanem a mindennapokban is.

 

Szólj hozzá

takarék OTSZ TakarékBank PénzSztár