Csaknem 15 százalékkal nőttek a bérek egy év alatt


2017. jún 27. írta: Takarék
Csaknem 15 százalékkal nőttek a bérek egy év alatt

Horváth András, a Takarékbank elemzőjének várakozásai szerint idén a 13 százalékot megközelítő mértékben nőhetnek a bérek a bérmegállapodások, és az egyre fokozottabb szakember hiány miatt. Így a várt 2,3 százalékos infláció mellett 10 százalékot meghaladó reálbér növekedés lehet az idén. Míg 2013-tól 2017 végéig összesen 31,0 százalékkal, közfoglalkoztatottak nélkül számolva pedig 34,9 százalékkal nőhetnek a reálbérek. Mivel jelentős számú vállalatnál április környékén sikerült lezárni az idei bérmegállapodásokat, így további gyorsulás várható az év további részében.

autogyar_mti_ujvari_sandor.jpg

Fotó: MTI

 

Tovább

Elnyerte az MNB fogyasztóbarát minősítését az FHB lakáshitele


2017. jún 26. írta: Takarék
Elnyerte az MNB fogyasztóbarát minősítését az FHB lakáshitele

Az FHB Kereskedelmi Bank lakáshitele - a pályázók közül elsőként - elnyerte a minősített fogyasztóbarát lakáshitel címet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pályázatán -- közölte az FHB pénteken. A fogyasztóbarát hitelek július elejétől már igényelhetőek a bank fiókjaiban. Az fhb.hu honlapon működő kalkulátorokon is júliustól lesznek elérhetőek az új termékek.

A hitelintézet beszámolt arról is, hogy a Takarékbank a Takarék csoporthoz tartozó mind a 49 takarékszövetkezet nevében beadta pályázati anyagát az MNB-hez, így a közeljövőben várhatóan a bankcsoport minden tagjánál elérhetővé válnak a fogyasztóbarát minősítésű lakáshitelek. Az FHB Kereskedelmi Bank a Takarék csoport kereskedelmi bankja.

Az MNB Pénzügyi

Tovább

Az FHB részvényesei július végéig dönthetnek a vételi ajánlat elfogadásáról


2017. jún 23. írta: Takarék
Az FHB részvényesei július végéig dönthetnek a vételi ajánlat elfogadásáról

Az FHB részvényesei június 26-tól július 31-éig nyilatkozhatnak a Takarékbank vételi ajánlatának elfogadásáról – tette közzé az FHB Jelzálogbank a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön este.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán közölte, hogy jóváhagyta a Takarékbanknak az FHB Jelzálogbank részvényeire tett vételi ajánlatát. Az FHB Jelzálogbank május 29-én jelentette be, hogy a Takarékbank kötelező nyilvános vételi ajánlatot nyújtott be jóváhagyásra az MNB-hez a társaság valamennyi szavazati jogot megtestesítő 100 forint névértékű "A" sorozatú törzsrészvényére, 100 forint névértékű "B" sorozatú elsőbbségi részvényére és 1000 forint névértékű "C" sorozatú törzsrészvényére.

A május 29-én

Tovább

Emelte idei gazdasági növekedési előrejelzését a Takarékbank


2017. jún 22. írta: Takarék
Emelte idei gazdasági növekedési előrejelzését a Takarékbank

A Takarékbank a beruházások erősödésére számít az idén, ez alapján 3,6 százalékról 3,9 százalékra növelte idei bruttó hazai termék (GDP) növekedési előrejelzését, míg jövőre 4,1 százalékot prognosztizál - mondta Suppan Gergely, a bank elemzője a pénzintézet második negyedéves, gazdasági kilátásokat ismertető sajtóbeszélgetésen szerdán Budapesten.

Hozzátette: a beruházások növekedését túlnyomórészt a magánszféra adja, az uniós források még nem indultak be. Az autóipari fejlesztések mellett főleg a lakáspiac, az irodaberuházások, a szállodaberuházások húzzák a szektort, és ha a lakossági fogyasztás jobban beindulna, 4,5-5 százalékosra is gyorsulhatna a növekedés anélkül, hogy túlfűtötté válna a gazdaság.

Tovább

Budapest az árnövekedés motorja


2017. jún 21. írta: Takarék
Budapest az árnövekedés motorja

Tovább növekedett az FHB Lakásárindex 2016. IV. negyedévében: a korábbi 226,6-ról 234,61-re változott az index értéke.

Jelentős növekedést mutat az FHB legfrissebb lakásárindexe, ám robbanásról távolról sem beszélhetünk - egyelőre. Tavaly tovább folytatódott a lakások rohamos drágulása hazánkban, ebben azonban elsősorban Budapest áremelkedése játszotta a nagy szerepet, a kis községekben és városokban az országosan mért 17,3 százaléknál jóval kisebb mértékű volt az emelkedés. Vagyis az országos átlagot elsősorban a főváros húzta fel. Kelet-Magyarország legnagyobb városainak többségében még nem érték el a válság előtti szintet a lakásárak, egyedül Gödöllő, Debrecen, Szeged, Kecskemét és Gyula jelent kivételt -

Tovább

Nem változtatott az alapkamaton a monetáris tanács


2017. jún 21. írta: Takarék
Nem változtatott az alapkamaton a monetáris tanács

Nem változtatott az alapkamat 0,90 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi ülésén; a kamatfolyosó sem változott.

A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak. A monetáris tanács tavaly májusban csökkentette a jegybanki alapkamatot 0,90 százalékra. Az MNB 2,4 százalékra csökkentette a korábban várt 2,6 százalékról idei inflációs prognózisát, a 2018-ast pedig 3,0 százalékról 2,8 százalékra módosította legújabb Inflációs jelentésében, amelynek fő számait kedden közölte.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője a jövő év második feléig nem számít a monetáris kondíciók szigorítására, akkor is először a nem-konvencionális eszközök visszavonására kerülhet sor, majd azt követheti az

Tovább