Nőtt a háztartások pénzügyi vagyona  


2017. nov 17. írta: Takarék
Nőtt a háztartások pénzügyi vagyona   

Idén szeptember végéig 46,788 milliárd forintra nőtt a háztartások pénzügyi vagyona, Horváth András, a Takarékbank elemzője további növekedést vár a gazdaság és a reálbérek folyamatos és dinamikus bővülésével párhuzamosan.

Szeptember végéig 736 milliárd forinttal nőtt a vagyon az előző negyedévhez képest, éves alapon pedig 3,300 milliárd forint volt a gyarapodás.

A háztartások kötelezettségeinek szintje 8,581 milliárd forintra nőtt 7 milliárdos negyedéves növekedéssel, míg az éves változás 132 milliárd forintos emelkedés. Így a kettő eredményeként a nettó pénzügyi vagyon 729 milliárdos negyedéves növekedéssel 38,206 milliárd forintra nőtt.

A vagyonnövekedésben tranzakciós alapon jelentős szerepet játszott,

Tovább

Nagy átalakulások kezdődtek a magyar bankoknál


2017. nov 17. írta: Takarék
Nagy átalakulások kezdődtek a magyar bankoknál

Az ügyfélélmény nemcsak a banki felületek modernizációjával növelhető, szükség van hozzá a belső banki folyamatok és a back office digitalizációjára is.

A bankok transzformációs kényszeréről, a nagy technológiai óriások által jelentett fenyegetésről, de még a bankok e-számlázás segítségével történő digitális csomóponttá válásáról is szó volt a Portfolio Banking Technology 2017 konferenciájának egyik szekciójában.

Mekkora most a transzformációs kényszer (és ezzel kapcsolatos ügyféligény) a bankokon?

Foltányi Tamás (Erste) szerint az MNB gondoskodott róla, hogy a digitális átállás ne legyen dilemma a bankszektor számára, az azonnal átutalásra például 2019 közepéig fel kell készülni. Koczka Dániel (MKB)

Tovább

Robban a régió – kell-e szégyenkeznünk?


2017. nov 17. írta: Takarék
Robban a régió – kell-e szégyenkeznünk?

Valóságos tűzijátékot mutattak be a régió gazdaságai a harmadik negyedévben, többségük kellemes meglepetést okozott - írta a Világgazdaság vélemény oldalán Suppan Gergely, a Takarékbank vezető közgazdásza.

A növekedést sorrendben a román gazdaság vezette, egyes távol-keleti országokat is megszégyenítő, 8,8 százalékos bővüléssel. A cseh gazdaság 5, a lengyel 4,7 százalékkal nőtt, míg az élbolytól elmaradva 3,6 százalékkal bővült a magyar és 3,3 százalékkal a szlovák gazdaság. Közös jellemzői a növekedésnek, hogy húzóereje a kelet-európai bérek meredek emelkedése miatt a fogyasztás, míg az új EU-ciklus forrásainak köszönhetően a beruházások is magukra találtak a tavalyi – egész régióra jellemző –

Tovább

Hatalmas lehetőség előtt a magyar borászok


2017. nov 16. írta: Takarék
Hatalmas lehetőség előtt a magyar borászok

Akár 190 ezer hektárnyi területen is lehetne szőlőt termelni Magyarországon a jelenlegi 65-70 ezer hektár helyett – írta az Agrárszektor portálon Hollósi Dávid, Takarék Agrár Igazgatóság vezetője.

A piaci térnyerést azonban nehezíti, hogy hiányzik a nagy mennyiségben jó minőséget garantáló árualap. Az ágazati szereplők fejlesztéseikhez 39 milliárd forintot használhatnak fel a Vidékfejlesztési Programban. A Takarék Csoport a beruházások finanszírozásához együttműködési megállapodás kötött a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával (HNT).

A jelenlegi kedvező finanszírozási feltételek mellett a növekvő borexport és a csökkenő import lehetőséget teremt a hazai fejlesztésekre. A Takarék Csoport együttműködik az ágazat

Tovább

Jelentősen megugrott a csok-folyósítás az idén


2017. nov 15. írta: Takarék
Jelentősen megugrott a csok-folyósítás az idén

Mindegyik banknál nőtt a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) folyósítási összege idén eddig a tavalyi év azonos időszakához hasonlítva. A Takarék Csoportnál csaknem 40 százalékos volt a növekedés.

Több helyen is negyven százalék feletti volt a bővülés, miközben egyes pénzintézeteknél többszörösére emelkedett a kihelyezett összeg - derül ki az MTI körképéből, amelyben nyolc magyarországi nagybank szerepel.

A Takarékbankot, az FHB Kereskedelmi Bankot és az FHB Jelzálogbankot, valamint a takarékokat magában foglaló Takarék Csoportnál január elejétől szeptember végéig a folyósítások 14,41 milliárd forintot tettek ki, ami csaknem 40 százalékkal haladja meg a 2016-os év első kilenc havi értékét. Összesen 4959 darab

Tovább

Még jobban pörög a gazdaság


2017. nov 14. írta: Takarék
Még jobban pörög a gazdaság

A harmadik negyedévben 3,6 százalékra gyorsult a GDP éves növekedése az előző negyedéves 3,3 százalékos növekedést követően. Az éves bővülés elérheti a 4 százalékot is Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint.

A növekedést a piaci szolgáltatások húzták, az ipari termelés növekedése kissé gyorsult, az építőipar kibocsátása az előző negyedévekhez hasonlóan robosztus maradt, ugyanakkor a mezőgazdaság termelése meredeken visszaesett. A felhasználási oldalon a fogyasztás kissé gyorsulhatott, a beruházások továbbra is igen dinamikusan bővültek, ezzel szemben az import megugrása miatt a külkereskedelem többletének csökkenése negatívan hatott a GDP-re.

Az utolsó negyedévben határozott gyorsulásra számítunk a

Tovább