Már csak egy hetük van a régi bankjegyeknek


2017. júl 24. írta: Takarék
Már csak egy hetük van a régi bankjegyeknek

Július végéig fizethetünk a régi kétezer és ötezer forintos bankjegyekkel. A Kossuth Rádió Krónika című műsorában pénteken elhangzottak és a Világgazdaság hétfői számában megjelent cikk alapján a két címletből még mindig több milliárd forintnyi van az embereknél. Március elején került forgalomba az új kétezer- és ötezer forintos. A 2016 előtt kibocsájtott régi papírpénzzel már csak e hónap végéig fizethetünk, hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank Készpénzlogisztikai Igazgatóságának vezetője. Pataki Tibor arról tájékoztatott, hogy a régi bankjegyek kivonása nem jelenti az elértéktelenedést. A szóban forgó címletek még hosszú ideig beválthatók, így senkit nem ér kár.

Pataki Tibor elmondta: „Ha valakinek

Tovább

MNB: szigorodnak a pénzmosás elleni szabályok a pénzügyi intézményeknél


2017. júl 21. írta: Takarék
MNB: szigorodnak a pénzmosás elleni szabályok a pénzügyi intézményeknél

Szigorodnak az ügyfél-átvilágítás és az ehhez kapcsolódó monitoring tevékenység szabályai a pénzügyi intézményeknél, az új rendelet előírásai csütörtöktől hatályosak - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-nek küldött közleményében.

Közölték, hogy az Európai Unió "negyedik pénzmosás elleni irányelve" és a hazai jogalkotói, felügyelői elvárások nyomán idén június 26-tól - a gazdaság uniós szintű "kifehérítése" érdekében - módosultak a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról, valamint a pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések végrehajtásáról szóló törvények.

Az új törvény lehetőséget ad arra, hogy az intézmények az ügyfeleket

Tovább

KSH: májusban is kétszámjegyű növekedést ért el az átlagkereset


2017. júl 21. írta: Takarék
KSH: májusban is kétszámjegyű növekedést ért el az átlagkereset

Májusban a bruttó és a nettó átlagkereset 12,9 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál az  áprilisi 14,6 százalékos és a márciusi 12,8 százalékos növekedés után - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az év első öt hónapjában 12,1 százalékkal emelkedtek a bérek. A májusi 2,1 százalékos és az öthavi 2,4 százalékos inflációval számolva 10,6 százalékos májusi és 9,5 százalékos január-májusi reálbér-emelkedés adódik. A vállalkozásoknál 10,4 százalékkal, a költségvetési szférában 15,4 százalékkal nőtt az átlagkereset a közfoglalkoztatottak nélkül számolva tavaly májushoz viszonyítva, és 309 ezer, illetve 318 ezer forintot tett ki.

Horváth András, a Takarékbank elemzője a várakozásoktól

Tovább

Június végéig 238 milliárd forint hitelt igényeltek az MFB Pontokon


2017. júl 19. írta: Takarék
Június végéig 238 milliárd forint hitelt igényeltek az MFB Pontokon

A Takarék Csoport és a Budapest Bank alkotta konzorcium 60 milliárdos kihelyezésre számít az év második felében  

Meghaladta a 238 milliárd forintot a négytagú konzorcium – a Takarékbank Zrt., a B3 Takarék Szövetkezet, az FHB Bank Zrt. és a Budapest Bank Zrt. – fiókjaiban létrehozott 442 MFB Ponton az akár 0 százalékos kamatozású, európai uniós forrásból finanszírozott hitelekre idén június végéig benyújtott igénylések összege. Akkora az érdeklődés a kedvező hitelprogramok iránt, hogy azok közül három igénylését a keret kimerülése miatt fel kellett függeszteni. További két hitelprogram szüneteltetésére pedig azért kerülhet sor, mert a felhívás tartalmát felülvizsgálja az MFB Zrt. A legfrissebb adatok szerint idén

Tovább

A monetáris tanács nem változtatott az alapkamaton


2017. júl 19. írta: Takarék
A monetáris tanács nem változtatott az alapkamaton

A monetáris tanács nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,90 százalékos szintjén, és a kamatfolyosón sem módosított.

A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak; az alapkamat tavaly május óta változatlan.

A legutóbbi, június 20-i kamatdöntő ülésen a monetáris tanács megállapította, hogy a külső környezet változása miatt nőttek a lefelé mutató inflációs kockázatok.

Az akkor publikált, legfrissebb inflációs jelentésében az MNB mérsékelte is az idei és jövő évi várható infláció ütemét, és megjegyezte, hogy a 3 százalékos inflációs cél fenntartható elérésére az eddig vártnál fél évvel később, 2019 elejétől látnak esélyt.

A várakozásoknak megfelelően az MNB Monetáris Tanácsa 0,90 százalékon

Tovább

Júniusban a PMÁK volt a vásárlók kedvence


2017. júl 18. írta: Takarék
Júniusban a PMÁK volt a vásárlók kedvence

Júniusban csaknem 90 milliárd forinttal, 2017-ben pedig közel 1148 milliárd forinttal emelkedett a forint lakossági állampapír-állomány, amely június végén 6215,5 milliárd forintot tett ki - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Az év első hónapjaihoz viszonyítva ugyan lassult a teljes állomány emelkedésének üteme, ám továbbra is erősödik a hosszabb futamidejű állampapírok felé történő elmozdulás.

Júniusban az inflációkövető prémium magyar államkötvények (pmák) eladása emelkedett legjelentősebben, valamint a kétéves állampapírt továbbra is szívesen vásárolták. A féléves és egyéves futamidejű állampapírok értékesítésének üteme folyamatosan lassul, ami megfelel az ÁKK várakozásainak.

A kétéves

Tovább