Varga Mihály a Bankszövetség éves testületi ülésén


2018. ápr 21. írta: Takarék
Varga Mihály a Bankszövetség éves testületi ülésén

Megtartotta éves testületi ülését a Magyar Bankszövetség, amelyen a pénzintézetek vezetői mellett vendégként Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, valamint Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója is részt vett. A testületi ülés megemlékezett a Magyar Bankszövetség elnökségének tragikus hirtelenséggel elhunyt tagjáról, Urbán Zoltánról, az Eximbank volt vezérigazgatójáról, és a bankszövetség elnökségének új tagjává Bernáth Tamást, az MFB elnök-vezérigazgatóját választotta meg.

Varga Mihály a Magyar Bankszövetség éves testületi ülésén kiemelte: továbbra is szeretnék elérni, hogy 2022-ig az államadósság GDP-hez mért aránya a maastrichti előírásoknak

Tovább

Emelkedő bérek


2018. ápr 20. írta: Takarék
Emelkedő bérek

A bruttó bérek 11.9%-kal nőttek februárban, a képzett munkaerő egyre fokozottabb hiánya, a közszféra életpálya fejlesztései és a bérminimum emelések hatására. A vizsgált hónapban a bruttó átlagkereset 306.500 forint volt, így a nettó átlagkereset 203.800 forintot tett ki családi adókedvezmények nélkül, míg a kedvezményt figyelembe véve nettó 212.300 forint volt. Közfoglalkoztatás nélkül a nemzetgazdasági bruttó átlagkereset havi 321.100 forinton állt a hónapban.

A nettó bérek szintén 11.9%-kal emelkedtek, így a reálbér növekedés 9.8% volt. A makrogazdaság és a monetáris politika szempontjából kiemelten fontos mutató, a versenyszféra rendszeres béreinek növekedése 10.5%-ra lassult az előző havi 12.8%-ról, így már látszik

Tovább

Arra kell felkészülni, hogy idén csökken a tejár


2018. ápr 20. írta: Takarék
Arra kell felkészülni, hogy idén csökken a tejár

Árcsökkenésre kell számítani az uniós tejpiacon idén a Takarék Csoport agrárigazgatóságának elemzése szerint. A világpiacon a fogyasztás és a feldolgozás növekvő pályán van, de a versenyképesség javításáért jócskán van még tennivaló Magyarországon és az Európai Unióban is - írja az Agrárszektor.hu .

 

Az elmúlt évek jellemző tendenciáiból és adataiból egyértelműen az látszik, hogy a versenyképesség   és korszerűsítés terén vannak még teendőink, amennyiben Magyarország „igényt tart” tejtermelő ágazatára. Ma már nem elég csak és kizárólag a termelésben gondolkozni, termékpályában kell, mert terméket és nem alapanyagot szeretnénk értékesíteni. Azért sem árt ezen elgondolkozni, mivel a nyugat európai,

Tovább

Indul az Országos Borverseny


2018. ápr 20. írta: Takarék
Indul az Országos Borverseny

Megkezdődött a nevezés az idei Országos Borversenyre. A nyertes tételek – az előző évekhez hasonlóan – részesei lesznek annak a borválogatásnak, amelynek segítségével külföldön népszerűsítenék a magyar borokat. Legyen az ön bora az ország egyik büszkesége!

 

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) idén ismét megrendezi az Országos Borversenyt, amely a magyar borászatok legfőbb hazai megmérettetése. Ez a verseny büszkélkedhet a legszélesebb résztvevői körrel: 2017-ben közel 200 bortermelő összesen 628 tételét minősítették a bírálók. Ezek a számok minden korábbi nevezési rekordot megdöntöttek.

A növekedés pedig várhatóan tovább folytatódik: a rendezvény idén egyesíti a korábban önálló Pusztai Bioborversenyt,

Tovább

Orbán és Matolcsy ledobja a hitelbombát


2018. ápr 20. írta: Takarék
Orbán és Matolcsy ledobja a hitelbombát

Orbán Viktor nagy tervével függ össze a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bejelentése. Nagy Márton MNB-alelnök a Portfolio konferenciáján jelentette be, hogy a vállalati hitelállomány évente 10-15%-kal, a lakossági pedig 15%-kal növekedhet 2030-ig. Ezek nagyon magas számok, korábban egyszámjegyű növekedést prognosztizált az MNB. A Portfolio által megkérdezett közgazdászok szerint a gyors hitelnövekedés magasabb GDP-növekedéshez vezethet a korábban vártnál, de azért vannak kockázatok. Ahhoz, hogy bejöjjön az MNB várakozása, sok tényezőnek jól kell alakulnia, de benne van a pakliban, hogy a jegybank aktívan részt vesz majd abban, hogy megvalósuljon a gyors hitelnövekedés.

"A háztartások hitelállománya csupán a GDP 15%-a, a vállalatoké pedig

Tovább

Drágábban épülnek a családi házak


2018. ápr 19. írta: Takarék
Drágábban épülnek a családi házak

Ismét népszerű lett a családiház-építés, sőt az emelkedő lakásárak miatt mind többen vághatnak bele építkezésbe. A kivitelezési költségek növekedése azonban e téren is erősen érezteti hatását. A Magyar Idők körképe szerint a 200 ezer forint alatti négyzetméterár egyre ritkább lesz, Budapesten viszont akár a 400 ezer forintot is elérhetik a fajlagos költségek.

A Takarék-csoport szerint a 2017-ben jellemző országos alap a 170 ezer forintos négyzetméterár volt, ami 280-300 ezer forintos szintig is felkúszhatott. Ám az ennél magasabb árak sem kirívók, mivel a különböző változók miatt jelentős mozgástér lehet fölfelé. Várakozásaik szerint idén 200 ezer forintos fajlagos árnál olcsóbban nem lehet már építkezni, és ennek

Tovább