Továbbra is bérnövekedés várható


2018. jan 19. írta: Takarék
Továbbra is bérnövekedés várható

A várakozásokat felülmúlva, 13 százalékkal nőttek a bruttó bérek novemberben, a képzett munkaerő egyre fokozottabb hiánya, a bérmegállapodások és a költségvetési életpályák hatására. Novemberben a bruttó átlagkereset 323 ezer forint volt, így a nettó átlagkereset 214 800 forintot tett ki családi adókedvezmények nélkül, míg a kedvezményt figyelembe véve nettó 222 700 forint volt.

A nettó bérek szintén 13 százalékkal emelkedtek, így a reálbér-növekedés 10,2 százalék volt. A makrogazdaság és a monetáris politika szempontjából kiemelten fontos mutató, a versenyszféra rendszeres bérnövekedése 12,4 százalék volt a hónapban. A közszféra bruttó bérei is kiugró ütemben, 17,5 százalékkal emelkedtek, míg

Tovább

MFB: folytatódik a beruházások bővülése, de növekedési üteme lassul


2018. jan 19. írta: Takarék
MFB: folytatódik a beruházások bővülése, de növekedési üteme lassul

Az MFB 2017 őszi reprezentatív kérdőíves vállalati felmérése, az MFB-Indikátor adatai alapján készült, MFB Periszkóp elnevezésű havi elemzése szerint 2016 ősze és 2017 ősze között a felmérést követő 12 hónapban beruházást tervező vállalatok aránya 67,9 százalékról 59,9 százalékra csökkent.

A beruházási szándék csökkenése az elemzés szerint nem tekinthető váratlannak. A KSH adatai szerint 2017 első kilenc hónapjában éves szinten 22,6 százalékkal nőtt a hazai beruházások volumene, ami hosszú távon nem fenntartható. Idén a 2017 végén beruházási szándékot jelző vállalatok aránya alapján 10-20 százalékkal bővülhetnek a hazai beruházások.

mercedes-benz_1.jpgFotó: autogyar.hu

 

Tovább

Szédületes módon terjed az online bankolás, Magyarország lemaradt


2018. jan 16. írta: Takarék
Szédületes módon terjed az online bankolás, Magyarország lemaradt

Az európai felnőtt lakosság éppen több mint fele, 51 százaléka használt netbankot 2017-ben, 2007 óta, az elmúlt egy évtizedben kétszeresére nőtt ez az arány - derül ki az Eurostat  adataiból. Van, ahol már a felnőtt lakosság 90 százaléka bankol a neten, Magyarországon azonban átlag alatti, 40 százalék ez az arány.

A skandináv országokban és Hollandiában kiemelkedően magas, 80-90 százalék közötti azok aránya a felnőtt lakosságon belül, akik netbankot használnak, ezzel szemben a skála másik végén Bulgária 5, Románia 7 százalékkal szerepel - derül ki az Eurostat adataiból.

ir.jpg

Tovább

Fejlessze vállalkozását teljes körű finanszírozással!


2018. jan 16. írta: Takarék
Fejlessze vállalkozását teljes körű finanszírozással!

A Takarékok hosszú évtizedek óta az agrárium és a vidéki élet meghatározó finanszírozói. Helyben lenni, útba esni jövet-menet nemcsak nagy lehetőség, hanem nagy felelősség is. Ezt felismerve hozta létre a Takarék Csoport a Takarék VP Komplex termékcsomagot, amely teljes körű finanszírozási megoldást kínál az agrárvállalkozásoknak – számolt be az Agronapló.hu és a Figyelo.hu.

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kezességével, a vállalkozások a termékcsomag beruházási és támogatás előfinanszírozásra összesen maximum 500 millió forint, garancia esetén 300 millió forint, valamint a kiegészítő forgóeszköz hitel esetén 200 millió forint finanszírozást vehetnek igénybe. A magasabb összegeket igénylő

Tovább

Indul az MFB nemzeti gépfinanszírozási programja


2018. jan 16. írta: Takarék
Indul az MFB nemzeti gépfinanszírozási programja

Indul a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) nemzeti gépfinanszírozási programja, a kedvezményes kamatozással igényelhető hitel- és lízingprogramok kerete 80 milliárd forint, amelyből mezőgazdasági gépek gyártására, forgalmazására, vásárlására lehet igényelni- közölte az MFB az MTI-vel.

A bank közleményében hangsúlyozza: a program célja, hogy kedvező kamatozású és feltételrendszerű finanszírozási lehetőséget nyújtson mezőgazdasági gépek gyártásával, forgalmazásával foglalkozó cégeknek, valamint a kis és középvállalkozási (kkv) kritériumoknak megfelelő vállalkozásoknak mezőgazdasági gépek vásárlására.

A közlemény részletezi, hogy a Mezőgazdasági Gépgyártó- és Forgalmazó Finanszírozási Hitelprogram 30 milliárd

Tovább

Indul az MNB jelzáloglevél-programja


2018. jan 16. írta: Takarék
Indul az MNB jelzáloglevél-programja

Fix kamatozású jelzáloglevelek vásárlásába kezd az MNB, hogy elősegítse a hosszabb kamatperiódusú lakáshitelek elterjedését - írja a Világgazdaság.

A héten kezdődik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelzáloglevél-vásárlási programja, amelynek fő célja a hosszú kamatperiódusú lakossági jelzáloghitelek arányának növelése, és ezáltal a pénzügyi stabilitás javítása. Jelenleg a lakáshitelek valamivel több mint felét veszik fel fix kamatozással. Tavaly novemberben az MNB adatai szerint a változó kamatozású lakáshitelek aránya a folyamatban lévő hitelkérelmeknél 44 százalék körül alakult.

Négy hazai jelzálogbank, az Erste, az FHB , az OTP és az UniCredit jelzáloglevelei forognak a tőzsdén. Az értékpapírok névértéke

Tovább