MNB: nem változott az alapkamat


2017. máj 24. írta: Takarék
MNB: nem változott az alapkamat

Nem változtatott az alapkamat 0,90 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi ülésén, a kamatfolyosó sem változott.

A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak. Londoni pénzügyi elemzők egybehangzó véleménye szerint a belátható előrejelzési távlatban nem változik a jegybank kamatpolitikája. A londoni prognózisok szerint az év végéig szinte bizonyosan nem módosul a 0,90 százalékos jegybanki alapkamat, de vannak olyan előrejelzések a Cityben, amelyek 2018 egészében is valószínűtlennek tartják a magyar jegybank alapkamatának változását.

A monetáris tanács tavaly májusban csökkentette a jegybanki alapkamatot 0,90 százalékra.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője rámutatott: bár az MNB

Tovább

Patai Mihály: békeidőben 300 milliárd forintos profitra képes a bankszektor


2017. máj 19. írta: Takarék
Patai Mihály: békeidőben 300 milliárd forintos profitra képes a bankszektor

Békeidőben évente átlagosan 250-300 milliárd forint nyereséget képes felmutatni a magyarországi bankszektor - mondta Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség újraválasztott elnöke a Figyelőnek adott interjúban.

Hozzátette: szükség is van forrásokra a digitális versenyképességhez, valamint erős, egészséges bankrendszerrel készen kell fogadni az európai pénzek belátható csökkenését.

"Ökölszabály szerint egy ilyen méretű piacon a szektor a ciklusok felszálló ágában legfeljebb egy milliárd eurónyi nyereséget képes felmutatni" - mondta. A tavalyi kivételes, 454 milliárd forintos nyeresége az utóbbi évtized több ezer milliárdos veszteségét követte és egyszeri bevételt jelentett a szektornak, mivel számos bank értékesítette

Tovább

Az FHB-csoport nyeresége 279 millió forint volt az első negyedévben


2017. máj 19. írta: Takarék
Az FHB-csoport nyeresége 279 millió forint volt az első negyedévben

Az FHB-csoport 279 millió forint adózás utáni nyereséggel zárta az idei első negyedévet, míg a tavalyi első negyedévben 1,277 milliárd forint vesztesége volt - közölte a hitelintézet csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A nemzetközi pénzügyi szabványok (IFRS) alapján készült jelentés szerint a bankcsoport konszolidált mérlegfőösszege 2017. március 31-én 575,1 milliárd forint volt, ami az előző negyedév véginél 3,1 százalékkal, az egy évvel korábbinál 22,1 százalékkal alacsonyabb.

A nettó kamatbevétel 3,448 milliárd forint volt az első negyedévben, amely 0,8 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál és több mint 900 millió forinttal, 35 százalékkal emelkedett a 2016. negyedik negyedévhez képest. A

Tovább

KSH: 4,1 százalékkal nőtt a GDP az első negyedévben


2017. máj 17. írta: Takarék
KSH: 4,1 százalékkal nőtt a GDP az első negyedévben

A bruttó hazai termék (GDP) 4,1 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. A naptárhatással kiigazítva 3,7 százalékos volt az éves összevetésű gazdasági növekedés, és ugyanannyi az egyéb rendkívüli hatásoktól is megszűrt szezonálisan és naptárhatással korrigált adat.

Az előző negyedévhez mérten 1,3 százalékkal emelkedett a bruttó hazai termék volumene a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az első három hónapban.

A növekedéshez legnagyobb mértékben az ipar és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá. Az elemzői konszenzus 3,5 százalékos bővülést prognosztizált.

Tovább

Nőtt a háztartások pénzügyi vagyona


2017. máj 17. írta: Takarék
Nőtt a háztartások pénzügyi vagyona

A háztartások pénzügyi vagyona 2017. első negyedévének végén 45.082 milliárd forintra nőtt , ami 575 milliárd forintos növekedés az előző negyedévhez képest, éves alapon pedig 3.267 milliárd a növekedés. A háztartások kötelezettségeinek szintje 8.517 milliárd forintra esett 122 milliárd forint negyedéves csökkenéssel,míg az éves változás 25 milliárd forint növekedés. Így a kettő eredményeként a nettó pénzügyi vagyon 697 milliárdos negyedéves növekedéssel 36.565 milliárd forintra nőtt.

A vagyon növekedéséből 261 milliárd keletkezett tranzakciókból, a lakosság leállt a készpénz vég nélküli felhalmozásával, csak 4 milliárd forinttal növelte az állományt, 103 milliárd forintot helyezett el látra szóló betétben,

Tovább

ÁKK: az állampapírok népszerűek a lakosság körében


2017. máj 16. írta: Takarék
ÁKK: az állampapírok népszerűek a lakosság körében

Továbbra is népszerűek az állampapírok a magyar lakosság körében, évente körülbelül ezermilliárd forinttal nő a lakossági állampapír-állomány - erről Barcza György, a Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója beszélt az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

Elmondta, ez azt jelenti, hogy a lakosság megtakarításának nagyobb része állampapírban van, ami összefügg azzal, hogy alacsonyak a banki betéti kamatok, valamint biztonságos befektetésnek számít.

Barcza György hozzátette: annak ellenére erőteljes az állampapírok iránti kereslet, hogy tavaly és idén is csökkentek a kamatok, a legnépszerűbb az egy éves kamatozó kincstárjegy.

"Az államadósság körülbelül egynegyedét finanszírozza a lakosság, és

Tovább