Csökkent a folyó fizetési mérleg többlete


2018. már 23. írta: Takarék
Csökkent a folyó fizetési mérleg többlete

A várakozásokat alulmúlva, 197 millió euróra csökkent a folyó fizetési mérleg többlete a tavalyi utolsó negyedévben az egy évvel korábbi 897 millió euróról. A tőkemérleg többlete 431 millió euró volt, így a negyedik negyedévben a külfölddel szembeni finanszírozási képesség 628 millió euró, szezonálisan kiigazítva a GDP 1,8%-a volt. Az árumérleg többlete 1,97 milliárd euróra csökkent az egy évvel korábbi 2,265 milliárd euróról, mivel a megugró belső kereslet miatt az import gyorsabban nőtt az exportnál. A szolgáltatások többlete 1,775 milliárd euróra nőtt az egy évvel korábbi 1,5 milliárdról.

Az elsődleges jövedelmek hiánya 1,442 milliárd euróra nőtt az egy évvel ezelőtti 914 millió euróról, míg a másodlagos

Tovább

KSH: az előzetesen közöltnél is jobban nőtt a kiskereskedelmi forgalom januárban


2018. már 23. írta: Takarék
KSH: az előzetesen közöltnél is jobban nőtt a kiskereskedelmi forgalom januárban

Januárban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 7,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - jelentette csütörtökön második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az adat 0,3 százalékponttal nagyobb  a március 5-én kiadott első becslésnél.

Az erősebb növekedést a tartós fogyasztási cikkeket is tartalmazó nem élelmiszerjellegű iparcikkek eladásának 12,5 százalékos növekedése okozta a korábban jelzett 11,6 százalék helyett. Árnyalatnyival, 0,1 százalékponttal magasabb, 4,5 százalékos volt az élelmiszer forgalom növekedése is. Az üzemanyag-fogyasztás az előzetesen jelzett 8,1 százalékkal nőtt.

spotlightpl6.pngFotó:

Tovább

Nem elég vonzó a szabad hitelcél


2018. már 23. írta: Takarék
Nem elég vonzó a szabad hitelcél

Közel 58 milliárd forintnyi új, szabad felhasználású jel­záloghitelt helyzetek ki a háztartásoknak tavaly a pénzügyi szolgáltatók, csak 5,7 százalékkal többet, mint az előző évben. Az állomány rohamosan zsugorodik - írja a Világgazdaság.

Változatlanul rendkívül visszafogott a lakossági ügyfelek érdeklődése a szabad felhasználású jelzáloghitelek iránt: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint tavaly mindössze 57,9 milliárd forintnyit helyeztek ki a pénzügyi szolgáltatók – forintalapon – ebből a konstrukcióból, csak 5,7 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A meglehetősen szerény növekedés nyomán a jelzáloghitelek állománya is folyamatosan csökken a háztartásoknál: az MNB statisztikái szerint január végén

Tovább

15 éven belül megszűnhetnek a bankszámlák?


2018. már 23. írta: Takarék
15 éven belül megszűnhetnek a bankszámlák?

A Deutsche Bank egyik vezetője, Marcus Schenck úgy véli, hogy a ma ismert bankszámlák meg fognak szűnni, akár már öt éven belül -- írja az Origo.hu.

Schenck, aki a vállalati és befektetési banki tevékenység vezetője a német pénzintézetnél, a Bloomberg Európai Tőkepiaci Fórumán elmondta, hogy a közelmúltbeli kínai utazása nyitotta fel a szemét, hogy a lakossági bankrendszer már megérett az új technológiák befogadására. Schenck érvelése az egyedi pénztárcák létrehozására vonatkozik a kripto valuták számára – ennek használatával az emberek digitálisan tárolhatják pénzüket, anélkül, hogy szükség lenne egy harmadik félre, például egy bankra.

marcus-schenck-cfo-deutsche-bank-2.jpgFotó: Die Welt

Tovább

Nagy a versenyfutás az uniós ingyen hitelekért


2018. már 23. írta: Takarék
Nagy a versenyfutás az uniós ingyen hitelekért

Magyarország éllovas a régióban a visszatérítendő EU-források terítése szempontjából - mondja Bernáth Tamás, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója.

A Portfolionak adott interjúban a Budapest Bank eladásáról, a lakossági energiahatékonysági pályázatokról, az MFB Pontok jövőbeni sorsáról és egy közép-európai régiós fejlesztési bank létrehozásának tervéről is kérdezte a portál az állami tulajdonú pénzintézet vezérét.

- A 2014-2020-as ciklus EU-forrásainak a jó része gazdára talált már Magyarországon. Mi a helyzet az MFB Pontokon hitelként értékesített visszatérítendő forrásokkal?

-Éllovasok vagyunk a régióban, ami azért is nagy szó, mert az előrejelzések szerint a következő hétéves ciklusban

Tovább

Állampapírra váltottak az önkormányzatok


2018. már 22. írta: Takarék
Állampapírra váltottak az önkormányzatok

Két évvel ezelőtt rákaptak az állampapír-vásárlásra az önkormányzatok. Eleinte főleg rövid lejáratú értékpapírokat vásároltak, tavaly azután átálltak a kötvényekre.

Állampapírra cserélték a lekötött betétjeiket az önkormányzatok – állapította meg a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank adataiból. A helyhatóságok január végén több mint 316 milliárd forintnyi magyar állampapírt tartottak, de volt olyan időszak is az elmúlt évben, amikor 350 milliárd forint fölött volt az állományuk. Ez nagyon magas érték, hiszen két-három évvel ezelőtt ennek a töredékét tartották az önkormányzatok állampapírban. A lekötött betét akkoriban sokkal népszerűbb volt: mennyisége 200-300 milliárd forint között ingadozott, idén

Tovább