Pengeélen a magyar lakáspiac


2018. júl 16. írta: Takarék
Pengeélen a magyar lakáspiac

Féléveket csúszó építkezések, a saját pénzükért pereskedő vásárlók és elérhetetlen kivitelezők.

Elsőre azt gondolnánk, hogy a tíz éve kezdődött válság rémtörténeteit halljuk, ezek azonban mind az elmúlt hónapokban a Portfolio Ingatlan szerkesztőségébe érkezett olvasói levelek történeteiben szerepelnek. Szerencsére nem ez az általános tendencia, ám tény, hogy a munkaerőhiány, a kivitelezési költségek emelkedése és a lakásáfa miatti kapkodásban egyre nagyobb a hibázás lehetősége. Mindezt a pórul járt újlakás-vásárlók által megírt személyes kálváriák is bizonyítják, figyelmeztetve ezzel a többieket, hogy a mostani piacon a korábbiaknál is legyenek körültekintőbbek a tekintetben, hogy kitől, hol és milyen

Tovább

Átláthatóbbá válnak a bankszámlák költségei


2018. júl 16. írta: Takarék
Átláthatóbbá válnak a bankszámlák költségei

A bankoknak egységes díjjegyzéket kell készíteniük a lakossági pénzforgalmi számlatermékeikről, ezeket a kondíciós listákat pedig fel kell tölteniük egy összehasonlító adatbázisba jövő év közepétől – közölte a Pénzügyminisztérium, amely az erről szóló kormányrendelet tervezetét társadalmi egyeztetésre bocsátotta.

Ezáltal a lakossági ügyfelek számára átláthatóbbá és könnyebben összehasonlíthatóvá válik a hitelintézetek bankszámlakínálata, így a havi számlavezetés díja, egy külföldi átutalás vagy éppen a bankkártyák éves tarifája.

Tovább

Jövőre azonnal utalhatunk


2018. júl 16. írta: Takarék
Jövőre azonnal utalhatunk

Egyre kiterjedtebbé válik a bankkártya-elfogadói hálózat, lassan, de biztosan növekszik azon kereskedők száma, akik lehetővé teszik vásárlóiknak a készpénzmentes fizetést - írja a Magyar Idők. A nagy áttörés egy év múlva következhet be, jövő júliusban indul el ugyanis az azonnali átutalások rendszere, ami a jegybank reményei szerint alapjaiban változtathatja meg a pénzhasználati szokásokat.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozása szerint az, hogy 5 másodpercen belül a nap 24 órájában meg is kapja a kedvezményezett a számára küldött pénzt, jelentősen megváltoztatja az általános fizetési szokásokat. Az MNB az évek során folyamatosan fejlesztette a rendszert; először megjelent a napon belüli átutalás, a rendszerrel jelenleg egy

Tovább

Európai Bizottság: az idén és jövőre erős marad a gazdasági növekedés


2018. júl 13. írta: Takarék
Európai Bizottság: az idén és jövőre erős marad a gazdasági növekedés

A gazdaság növekedése 2018-ban és 2019-ben várhatóan erős marad az Európai Unióban és az euróövezetben egyaránt, a mutatók ebben az évben 2,1 százalékkal, jövőre 2 százalékkal javulnak - közölte az Európai Bizottság a csütörtökön közzétett nyári időközi gazdasági előrejelzésében.

A jelentés bemutatásakor Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke, euróért és szociális párbeszédért felelős biztosa elmondta, hogy öt egymást követő negyedévi erőteljes növekedés után azonban 2018 első felében mérséklődött a gazdaság lendülete, és az EU-ban és az euróövezetben egyaránt várhatóan 0,2 százalékponttal alacsonyabb lesz a tavasszal előre jelzettnél.

Tovább

Párbeszéd a gazdaságról: már mindenki a válság időpontját keres


2018. júl 13. írta: Takarék
Párbeszéd a gazdaságról: már mindenki a válság időpontját keres

Újabb kihívások várnak a világ-, az európai és a magyar gazdaságra a következő években, mert a növekedési ciklus végén járunk - állították az InfoRádió, Párbeszéd a gazdaságról című elemző műsorának vendégei: Magas István, a Budapesti Corvinus Egyetem Világgazdasági Tanszék professzora és Szabó László, a Hold Alapkezelő elnöke.

Arra a kérdésre, hogy mik a világgazdaságra ható legfőbb tényezők, Magas István két dolgot emelt ki. Egyrészt a világgazdaság nagyon politizálódik, főleg a transzatlanti törésvonal nyomja rá a bélyegét, és ennek következménye, hogy a közeljövő NATO- és Putyin-Trump találkozói nagyban befolyásolják a világgazdaság menetét is. Másrészt még mindig sok nagy jelentőségű geopolitikai

Tovább

Nem működtek a Mastercard-bankkártyá


2018. júl 13. írta: Takarék
Nem működtek a Mastercard-bankkártyá

Csütörtök este kritikus hiba lépett fel a Mastercard hazai tranzakcióit kezelő informatikai rendszerben, így nem használhatók a Mastercard bankkártyák. Európából is hasonló jelentések érkeznek .

A hazai bankok már kaptak is értesítést a Mastercard kártyatársaságtól, általános rendszerhiba miatt egyáltalán nem működnek a betéti és a hitelkártyák – írja az Indes. Az Index szerint probléma a kártyatársaság valamennyi betéti- és hitelkártyáját érinti. Ezekkel sem az üzletekben lévő POS-terminálokon, sem az interneten nem lehet fizetni, ahogyan készpénzt sem lehet felvenni. A Mastercardtól 22 óra 15 perckor kapott tájékoztatás szerint A Mastercard tájékoztat arról, hogy a fizetési rendszerében keletkezett hibát sikerült

Tovább