Esküt tették és átvették kinevezéseiket a negyedik Orbán-kormány miniszterei


2018. máj 18. írta: Takarék
Esküt tették és átvették kinevezéseiket a negyedik Orbán-kormány miniszterei

Esküt tettek az Országgyűlés előtt az új kormány miniszterei, a negyedik Orbán-kabinet megalakulását követően. Az eskütételt megelőzően Orbán Viktor miniszterelnök mondott beszédet, amelyben bemutatta új kormánya tagjait.

A köztársasági elnök Bártfai-Mager Andreát tárca nélküli miniszternek, Benkő Tibort honvédelmi miniszternek, Gulyás Gergelyt Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Kásler Miklóst emberi erőforrásokért felelős miniszternek, Nagy Istvánt agrárminiszternek, Palkovics Lászlót innovációs és technológiai miniszternek nevezte ki. Pintér Sándor vezeti a belügyi tárcát, Rogán Antal pedig a Miniszterelnöki Kabinetirodát. Semjén Zsolt és Süli János tárca nélküli miniszterként vesz részt a kormány

Tovább

MNB: emelni kell a magyar béreket!


2018. máj 18. írta: Takarék
MNB: emelni kell a magyar béreket!

Magyarországon az elmúlt években mennyiségében javult a tőke és a munkaerő, ugyanakkor a termelékenység nem nőtt - mutatta be Baksay Gergely. Az MNB szakértője szerint ebben nagy előrelépésre lesz szükség a következő időszakban. A jegybank támogatja a bérek gyors növelését és a vállalatok minél nagyobb kapacitáskihasználtsággal való működését.

Magyarország a 2000-es években együtt növekedett a V3-országokkal, majd megtorpant, és visszaesett, 2013 óta látható egy újabb trendváltás, ugyanúgy növekszik, mint a V3 átlaga - mondta Baksay Gergely, a Magyar Nemzeti Bank Költségvetési és Versenyképességi Elemzések Igazgatóságának vezetője a Zsigmond Király Egyetem versenyképességről szóló konferenciáján.

wages.jpgFotó:

Tovább

Reális növekedési ambíció


2018. máj 17. írta: Takarék
Reális növekedési ambíció

Összességében minden feltétel adott az éveken át tartó lendületes gazdasági növekedéshez – állítja a TakarékBank vezető közgazdásza, aki szerint ha összejön az MNB által szorgalmazott hitelboom, nem is kérdés, hogy a magyar gazdaság képes évente négy százalékkal gyarapodni - mondta a Figyelőnek adott interjújában Suppan Gergely.

Jelenleg Magyarország abszolút a régióval együtt tud nőni, ami nagyon fontos, miután hosszú időn keresztül lelógtunk a térségi térképről. Adott az esélyünk arra, hogy a ciklus végére beérjük Portugália átlagát.

Másik fontos célkitűzés, hogy 2022-re eltűnjön a deficit a költségvetésből. Ez hogy jön össze?

Például a kormány jelenleg megelőlegezi az uniós kifizetéseket, amelyek

Tovább

Variációk lakásáfára


2018. máj 16. írta: Takarék
Variációk lakásáfára

Jóllehet a térségben jelenleg hazánkban a legalacsonyabb az új lakásokat terhelő forgalmi adó, a kedvezményes kulcs megszüntetésével a legmagasabb adót kellene fizetni 2020-tól. Ezért sem valószínű, hogy a kormány ne hosszabbítaná meg az 5 százalékos áfa hatályát, ugyanakkor a bevezetéskor figyelembe vett lengyel példa mellett más megoldások is felmerülhetnek. Érdekesség, hogy az alacsonyabb áfát más országok eleve határozatlan időre vezették be - írja a Magyar Idők.

Az alacsonyabb áfát alkalmazó országok hazánk kivételével határozatlan időre vezették be azt. Az adóbevallás szempontjából fontos tudnivaló, hogy az ingatlan eladásából származó jövedelem után is fizetni kell személyi jövedelemadót, ha öt éven belül,

Tovább

A mélyponthoz közelítenek a hitelkamatok


2018. máj 16. írta: Takarék
A mélyponthoz közelítenek a hitelkamatok

A márciusig tartó egy évben is tovább csökkentek a lakossági hitelek kamatai. Egyes termékeknél ugyanakkor már láthatóan lassul az árak mérséklődésének üteme, sőt idén az első negyedévben akadt példa a kamatok enyhe emelkedésére is - írja a Világgazdaság.

Tovább csökkentek a március végéig tartó egy év alatt a lakossági hitelek kamatai, igaz, a korábbiakhoz képest már mérséklődött az ütem – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikáiból. Egyes hitelkonstrukcióknál pedig megállni látszik a kamatok csökkenése, miután 2018 első negyedévében már alig változtak a kondíciók.

A jegybank adatai szerint a forint lakáshitelek szerződésekben szereplő átlagos éves kamata 4,13 százalékot ért el márciusban, ez 39

Tovább

A magyar bankok felkészültek a brutális növekedésre


2018. máj 16. írta: Takarék
A magyar bankok felkészültek a brutális növekedésre

Hitelboom, nagyobb tranzakciószám, PSD2, azonnali átutalás, MiFID2, GDPR - ezekre mind fel kell készülniük a bankoknak, ami hatalmas feladat, a rengeteg szabályozási megfelelési projekt mellett pedig még az üzleti lehetőségekre is fel kell készülniük. Banki IT-vezetők és a szektor nagy beszállítói beszéltek erről a Financial IT and Disruptive Technologies 2018 konferenciánk második paneljén - írja a Portfolio .

Az MNB által előre jelzett hitelboom, a tranzakciók várható növekedésére felkészültek a bankok - vélekedett Bőle Ferenc (OTP). Az OTP méreténél fogva szerencsés helyzetben van, sokat tudnak fejlesztésre fordítani, de még így is rengeteg olyan projekten dolgoznak, ami szabályozási megfeleléssel kezdődik (MiFID2, PSD2, GDPR,

Tovább