Korona takarék – három megyében


2017. júl 17. írta: Takarék

takarek.jpg

Hat takarékszövetkezet ügyvezetői aláírták az egyesülési szerződést – adta hírül a Miskolci Napló, az Észak-Magyarország és a Heves Megyei Hírlap.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jelenleg hat, jogilag önálló takarékszövetkezet működik: az Azúr Takarék, a Boldva és Vidéke, a Bükkalja, a Korona Takarék, a Sajóvölgye, valamint a Szerencs és Környéke.

Ezen takarékok közel 300 küldötte 2017. június 24-én az ITC-székházban együttesen megtartott küldöttgyűlésükön egyhangúan döntöttek arról, hogy a jövőben együtt folytatják működésüket. A küldöttek felhatalmazást adtak arra, hogy a vezetők kezdjék meg a fúzió előkészítését, és 2017. december 1-jétől a hat takarék KORONA TAKARÉK név alatt folytassa tovább a munkáját. A hat takarék vezetői a küldöttgyűlések felhatalmazása alapján július elején ünnepélyes keretek között Egyesülési Szerződést írtak alá.

A takarékszövetkezetek megalakulása közel 60 évvel ezelőttre tehető. 1957-et követően sorra alakultak a szövetkezetek, minden harmadik-negyedik településnek saját kis pénzintézete volt, melyek a ’70-es ’80-as években folyamatosan összeolvadtak, hogy nagyobb takarékszövetkezetként folytassák működésüket. Ez a tendencia napjainkban is folytatódik, 2013-tól az egyesülések felgyorsultak. Jelenleg 50 takarékszövetkezet működik Magyarországon. 2017 végéig további jelentős átalakuláson megy keresztül a takarékszövetkezeti szektor. Az országban korábban működő takarékok egyesüléséből várhatóan év végére 12 regionális központú, tőkéjében erős, stabil és hatékonyan működő takarék jön létre. Ezen regionális takarékok közé fog tartozni a KORONA TAKARÉK Takarékszövetkezet is. A takarékok fúziójára azért van szükség, hogy erősödjön a takarékok versenyképessége, és hogy az eddigieknél, jobb és korszerűbb szolgáltatásokat nyújthassanak az ügyfeleiknek. A bankszektorban rendkívül erős verseny zajlik. A hazai takarékszövetkezetek pedig megértették, hogy a nagy kereskedelmi bankokkal csak közösen, együttes erővel lehet felvenni a versenyt. Erősebbek, stabilabbak, biztonságosabbak lesznek, hatékonyabban, eredményesebben tudnak gazdálkodni. Az egyesülési folyamat ezért a takarékok közösen elfogadott stratégiájának egyik sarkalatos eleme, amelynek révén komoly, tőkeerős, régiós pénzintézetek jönnek létre egységes informatikai háttérrel.

Az új KORONA TAKARÉK működési körzete Borsod-Abaúj-Zemplén megye teljes egésze, Heves megye jelentős része, Nógrád megye északi része, valamint Pest megyében és Budapesten is jelen lesz 1-1 fiókkal.

A fúziót követően létrejövő takarékszövetkezet méretét jól mutatja, hogy 89 milliárd forint mérlegfőösszeggel, 4,7 milliárd forint saját tőkével, és a három megye megyeszékhelyein, a nagyobb városokban és a kis településeken összesen 114 fiókkal várják ügyfeleiket. A szilárdabb és erősebb tőkeháttérnek köszönhetően a takarék finanszírozási képessége is növekszik, egy ügyfélcsoport tekintetében háromszor-négyszer magasabb hiteligény kiszolgálására is lesz lehetőség helyi döntés keretében.

ZAVARTALAN SZOLGÁLTATÁS

Az egyesülés nem érinti a takarékok ügyfeleit, az egyesülések ideje alatt, és azt követően is a takarékok a megszokott módon, zavartalanul működnek. Senkinek nem változik meg a jelenlegi számlaszáma, így ezzel kapcsolatban az ügyfeleknek nincs teendője.

Legalább ilyen fontos, hogy a takarékok ezután is takarékok lesznek, és tagjai maradnak a takarékok országos Garancia-közösségének is. Ez azt jelenti, hogy az egész Takarék Csoport minden tagja együttesen áll helyt az ügyfelek felé arra az esetre, ha bármely takarék bárhol az országban bajba kerülne. Ilyen védelmet egy más bank ügyfelei sem élveznek Magyarországon. „Hatvan éve állunk a vidéki emberek szolgálatában, ez a mi szlogenünk. Fontos mindkét szót hangsúlyozni. A vidékit azért, mert a vidék szolgálatának félévszázados hagyományát visszük tovább. Az embereket pedig azért, mert mi az arcunkkal személyesítjük meg ezt a szolgálatot: a mi dolgozóinkat név szerint, személy szerint ismerik a vidéki emberek és a vidéki vállalkozások. A vidék bankja szerep nem újdonság, gyökereinktől soha nem akarunk elszakadni, viszont leragadni sem akarunk ott. Változnunk kell, mert a vidéki emberek részéről is jogos elvárás, hogy egy modern bankfiókban, versenyképes szolgáltatásokkal és szakértő kollégákkal találkozzanak”- mondta el a KORONA TAKARÉK elnök-ügyvezetője, Alakszainé dr. Oláh Annamária. Az egyesülés másik pozitívuma, hogy az új KORONA TAKARÉK dolgozói egy országosan elfogadott üzleti stratégiával, pontos jövőképpel rendelkező pénzintézet alkalmazottai lehetnek, mely egy komoly pénzügyi szektorban tölt be versenyképes pozíciót. Az egyesülést követően, az új szervezeti felépítésben is minden dolgozó munkájára számítunk. További cél az utánpótlás kinevelése, az, hogy a 35 év alatti, megfelelő képzettséggel rendelkező fiatal kollégáknak is perspektívát nyújtsunk, és a fiatal dolgozók is büszkék legyenek arra, hogy takarékszövetkezetünk dolgozói – tette hozzá Alakszainé dr. Oláh Annamária. „A lakossági ügyfélszámunk nagyot nőtt az elmúlt években, de ettől is dinamikusabban növekszik a vállalkozói ügyfeleké. Örvendetes, hogy a kkv-k „erősebb típusai” is megjelentek nálunk. Emellett jelentős az agrárvállalkozások száma is, hiszen a helyben működő agrárvállalkozások többnyire minket keresnek meg, amihez az is hozzájárul, hogy nagyon széles a termékkörünk, gyakorlatilag univerzális hitelintézeti szolgáltatást tudunk nyújtani” – tájékoztatott az elnök-ügyvezető.

A KORONA TAKARÉK a jövőben is meghatározó hitelintézete kíván maradni a szövetkezeti hitelintézetek integrációjának, Magyarország egyik legnagyobb pénzügyi csoportjának.

Az integráció mottója, miszerint a Takarék „Több, mint bank” egyet jelent azzal, hogy a hagyományos takarékszövetkezeti értékeket a jövőben is megőrzik, azonban a legfőbb cél, hogy a szolgáltatás színvonalában, teljes körűségében banki minőséget tudjanak nyújtani ügyfeleik számára.

Szólj hozzá