KSH: az export közel 19 százalékkal, az import 18 százalékkal nőtt májusban


2017. júl 10. írta: Takarék

Az export euróban számolt értéke 18,8 százalékkal, az importé 18,4 százalékkal nőtt májusban az előző év azonos időszakához képest - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A májusi 913 millió euró (283 milliárd forint) exporttöbblet 170 millió euróval (49 milliárd forint) haladta meg az egy évvel korábbit. Áprilisban az export euróban számolt értéke 1,9 százalékkal, az importé 0,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól a kiugró márciusi 19,0, illetve 21,3 százalékos emelkedés után.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szintén azt emelte ki, hogy a várakozásoknál lényegesen magasabb lett a májusi külkereskedelmi többlet. Így a korábbi előrejelzésüknél jóval kisebb mértékben csökkenhet a többlet idén: 9,35 milliárd euróra mérséklődhet a tavalyi 9,93 milliárdról, egyúttal jelentős felfelé mutató kockázatot jelent az általuk várt 3,9 százalékos GDP növekedésre. 2018-ban az új autóipari kapacitások várható üzembe helyezése miatt érdemben bővülhet a kivitel - írta. Idén a belső kereslet élénkülésének, a fogyasztás gyorsulásának és a beruházások robusztus emelkedésének importnövelő hatását ellensúlyozza a kiváló külső kereslet, valamint a növekvő exportkapacitások. Az olajárak visszaesése pedig a vártnál kisebb mértékben rontja a cserearányokat idén - jelezte.

Jövőre a továbbra is élénk belső kereslet ellenére nem várnak további jelentősebb csökkenést a külkereskedelmi többletben. A tartósan magas külkereskedelmi többletnek köszönhetően a folyó fizetési mérleg és a külső finanszírozási képesség is tartósan többletet mutathat, ami hozzájárul a külső adósságok és így a külső sérülékenység meredek csökkenéséhez, 2019-ben pedig a hazai gazdaság nettó külső hitelezővé válhat - közölte Suppan Gergely.

export_majus.jpg

 

 

 

Szólj hozzá